Opasna zaraza

Mlada rodilja treća žrtva ospica u Srbiji

Hina

Pacijentica je rodila početkom prosinca, a u bolnicu je primljena 16. siječnja u teškom općem stanju s kliničkom slikom ospica i kompliciranom upalom pluća. »Primila je antibiotsku i polisimptomatsku terapiju, ali je unatoč svim primijenjenim mjerama liječenja jutros preminula«, priopćio je direktor Infektivne klinike KV Niš Miodrag Vrbić



BEOGRAD Treći smrtni slučaj od posljedica zaraze ospicama prijaveljen je u ponedjeljak u Srbiji, a riječ je o dvadesetjednogodišnjoj rodilji iz Niša koja je preminula ujutro na Odjelu zaraznih bolesti Kliničkog centra u Nišu, javili su beogradski elektronički mediji.


Pacijentica je rodila početkom prosinca, a u bolnicu je primljena 16. siječnja u teškom općem stanju s kliničkom slikom ospica i kompliciranom upalom pluća.


»Primila je antibiotsku i polisimptomatsku terapiju, ali je unatoč svim primijenjenim mjerama liječenja jutros preminula«, priopćio je direktor Infektivne klinike KV Niš Miodrag Vrbić.


Pojedinosti o zdravlju pacijentičina djeteta i eventualnim posljedicama zaraze ospicama zasad nema, osim obrazloženja da je mlada majka »bila podložnija infekciji zbog nedavnog porođaja«.Nema podataka je li rodilja bila cijepljena protiv ospica.

To je treća žrtva ospica na području Niša nakon što je od komplikacija izazvanih tom bolešću 2. siječnja preminuo dvogodišnji dječak, za kojeg se zna da nije bio cijepljen.


Od početka listopada 2017. do 19. siječnja 2018., na području Srbije, uključujući sjeverni dio Kosova, registrirano ukupno 1227 slučajeva ospica, od kojih je 615 laboratorijski potvrdio Institut Torlak, objavio je Institut za javno zdravlje Srbije »Dr. Milan Jovanović Batut«.


Najmlađa oboljela osoba ima mjesec i pol, a najstarija 60 godina.


Većina oboljelih, 93 posto, nije cijepljena, nepotpuno je cijepljena ili njihov status cijepljenja nije poznat.


Trećina oboljelih je hospitalizirana, a od težih komlikacija izazvanih zarazom morbilama upala pluća registrirana je kod 154 pacijenta.


U Srbiji su za posljednja dva i pol mjeseca evidentirane tri žrvte ospica – tridesetogodišnji mladić iz Beograda, te dvogodišnji dječak i rodilja (21) iz Niša.


U Srbiji je od listopada na snazi pooštren epidemiološki nadzor s obzirom na plan Svjetske zdravstvene organizacije za iskorjenjivanje ove bolesti, pa je u tijeku intenzivno cijepljenje svih uzrasnih dobi od 12 mjeseci do 14 godine koje nisu cijepljene ili su nepotpuno cijepljenje.