Nezavisni Bahrija Umihanović

Mjesec dana nakon prosvjeda imenovan mandatar županijske vlade Tuzle

Hina



MOSTAR – Vodstvo skupštine Tuzlanske županije u ponedjeljak je nestranačkog kandidata Bahriju Umihanovića imenovalo mandatarom nove vlade tamošnje županije u kojoj su prvo započeli prosvjedi koji su u Federaciji BiH u veljači kulminirali nasiljem, a istodobno je došlo do potpune podjele u plenumu građana od kojih većina nije poduprla zahtjev dijela nezadovoljnih građana da im skupština preda svu vlast u županiji.


Kako je za Federalnu televiziju potvrdio predsjednik Skupštine tuzlanske županije Slađan Ilić vodstvo skupštine povjerilo je mandat Umihanoviću, koji je profesor na Ekonomskom fakultetu u Tuzli. Njega podržavaju ukupno 34 do 35 zastupnika u Skupštini Tuzlanske županije. Po odredbama županijskoga Ustava Tuzlanske županije mandatar je obvezan dostaviti prijedloge kandidata za ministre u Vladi ove kantona, najmanje deset dana prije održavanja sjednice skupštine koja će onda glasovati o tome prijedlogu.


Dok se održavala sjednica vodstva Skupštine, prosvjedovalo je 20-tak građana okupljenih u nevladinoj organizaciji Velika djeca. Njihov predsjednik Almir Arnaut, koji je i član plenuma tražio je od skupštine da im se preda cijela vlast, te da se on imenuje mandatarom za sastav vlade. Zbog neuspjeha i podjele u plenumu optužio je političke stranke i medije.




»Radi se o političkim marionetama ovoga sustava. Najveći krivac za ovu situaciju su mediji. Nemojte više izokretati što se događa«, rekao je Arnaut u izjavi za medije.


Predstavnica pak plenuma građana Tuzle Senada Fetić je rekla da se većina ograđuje od istupa udruženja ‘Velika djeca’.


»Meni nije jasan njihov zahtjev, ljudi su se na posljednjoj sjednici plenuma podijelili. Ja ne želim sudjelovati u državnome udaru na sjednici skupštine i tražiti predaju vlasti«, rekla je Fetić.


Prosvjedi građana u dijelu Federacije BiH započeli su početkom veljače u Tuzli i kulminirali su spaljivanjem zgrade tamošnje županijske Vlade. Nakon toga uslijedio je val nasilja i spaljivanje desetine državnih objekata u Sarajevu, Mostaru, Zenici i Bihaću.


Federalna policija smatra kako je nasilje bilo koordinirano i dobro isplanirano. U Sarajevu su uhićene dvije osobe koje se zbog zapaljivanja zgrade Predsjedništva BiH i Arhiva terete za djelo terorizma.