Neodlučnost i dezinformacije

Mislilo se da su zauvijek iskorijenili ospice. Sada se problem vratio, a broj oboljelih rapidno raste

Portal Novilist.hr

Foto Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto Dusko Jaramaz/PIXSELL

Već drugi tjedan zaredom, zdravstveni službenici diljem SAD-a prijavljuju povećanje broja oboljelih od ospica. Stručnjaci krive "dezinformacije" koje šire protivnici cijepljenja djece



Drugi tjedan zaredom, zdravstveni službenici u SAD-u prijavljuju izvješća u kojima stoji da se povećava broj oboljelih od virusnih ospica. Ukupan broj sada iznosi 465, što je najveći broj oboljelih u proteklih pet godina, doznajemo s Washington Posta. 


Broj ljudi oboljelih od visoko zarazne, ponekad i smrtonosne bolesti, popeo se na ukupno 78 u prvim tjednu travnja. Ospice su pronađene u više od trećine američkih saveznih država, u najvećem slučaju kod djece. Vlasti su 2000. godine objavile da su ospice u Sjedinjenim Državama u potpunosti iskorijenjene.


Unatoč tome, od 2014. godine se bilježi porast oboljelih. Te je godine broj oboljelih od ospica prijavljivan u prosjeku od 1.83 slučaja po danu. Ove godine se stopa povećala i sada iznosi 4.84 slučaja dnevno. Washington Post  je objavio tekst u kojem zdravstveni stručnjaci povezuju porast oboljelih s djecom koja nisu cijepljena.




Populacije se smatraju ranjivima jer su njihovi roditelji ili odugovlačili ili odbili cijepiti djecu, stoji u tekstu.


Navodi se i da je jedan od glavnih razloga za to činjenica da „antivakserski“ pokret širi dezinformacije diljem svijeta. „Još loših vijesti. Potpuno nepotrebna i samonastala rana te direktna posljedica agresivne kampanje protivnika cijepljenja s pogrešnim informacijama“, napisao je Peter Hotez, stručnjak za zarazne bolesti na svom Twitter profilu.


Hotez je s kolegama izradio studiju kojom je predvidio porast oboljelih od ospica te ostalih preventabilnih bolesti kod djece, još prošle godine. Izvješće je utvrdilo 18 država koje dozvoljavaju roditeljima da samostalno odluče, na osnovu religijskih ili filozofskih razloga, hoće li ili neće cijepiti djecu. 


Hotez je prošli tjedan za Washington Post izjavio da “od 15 država s najviše ne-cijepljenih, polovica prijavljuje slučajeve ospica”. U slučaju epicentra ospica u New Yorku (okrug Rockland) sudac je na čekanje stavio „kontroverzne pokušaje lokalnih službenika da zabrane djeci koja nisu cijepljena pristup javnim mjestima“, javlja Washington Post.


Prošlotjedna odluka suca zaustavila je zabranu koja je bila na snazi više od dvadeset dana. Kada je prošlog mjeseca objavio zabranu, Ed Day je kazao da je cilj zaustaviti protok prijavljenih slučajeva ospica, koji se popeo na 167 slučajeva od rujna prošle godine.


„Nećemo mirno sjediti dok su djeca u našoj zajednici pod rizikom“, rekao je tada Day. Nakon nekoliko dana, roditelji djece iz privatne waldorfske škole su podnijeli tužbu koja je zabranu proglasila „proizvoljnom“ i „kapricioznom“.


Roditelji su zastupali teoriju da su službenici prevršili zakonske ovlasti i da zabrana „učinkovito brani njihovo kretanje i uskraćuje im pravo na okupljanje te okupljanje na javnim mjestima.“


„Širenje ospica je pogonjeno malom grupom ‘antivaksera’ u ovim kvartovima. Šire opasne i pogrešne informacije temeljene na lažnoj znanosti“, izjavio je Oxiris Barbot, povjerenik za zdravstvo.


Washington Post objašnjava da zdravstveni stručnjaci i međunarodne agencije nastavljaju ukazivati na problem „neodlučnosti oko cjepiva“, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je spomenuti problem okarakterizirala „jednom od najvećih prijetnji za 2019. godinu“.