Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. studenoga 2019.
Globalno zatopljenje

Minuli rujan najtopliji je otkako u Europi postoje sustavna mjerenja

Foto iStock
Foto iStock
Autor:
Objavljeno: 5. listopad 2019. u 10:37 2019-10-05T10:37:06+02:00

U posljednjih 12 mjeseci temperature su bile iznad prosjeka na najvećem dijelu Arktika, u gotovo cijeloj Europi i u većini ostalih kopnenih i morskih područja, objavio je europski servis koji nadgleda klimatske promjene

Protekli mjesec bio je najtopliji rujan otkako su klimatolozi Europske unije počeli 1981. nadzirati kretanje temperatura, te predstavlja novi u nizu zabrinjavajućih temperaturnih rekorda.

Servis za klimatske promjene Copernicus (Copernicus Climate Change Service – C3S) izvijestio je u petak da je protekli rujan zabilježio za 0,57 stupnjeva višu temperaturu nego li je svjetski prosjek između 1981. i 2010.

U gotovo cijeloj Europi temperature u rujnu bile su veće od prosjeka i u najvećem dijelu kontinenta kiše su bile rjeđe od uobičajenog, objavio je C3S.

No regije svijeta u kojima su zabilježene znatno više temperature od prosjeka bile su središnji i istočni dio Sjedinjenih Država, mongolski plato i neka područja Arktika.

Ledeni pokrivač na Arktiku bio je 36 posto niži nego što je to prosječno u rujnu, navodi C3S.

Copernicus – program Europske unije koji nadzire Zemlju i najvećim se dijelom oslanja na podatke prikupljene satelitom – ranije je objavio da je ovogodišnji srpanj bio rekordno najtopliji do sada, a kolovoz drugi najtopliji mjesec otkako se obavljaju promatranja.

U posljednjih 12 mjeseci temperature su bile iznad prosjeka na najvećem dijelu Arktika, u gotovo cijeloj Europi i u većini ostalih kopnenih i morskih područja, objavio je europski servis koji nadgleda klimatske promjene.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.