Slučaj Ćufurović i Čurt

Ministar Mektić: SAD će izručiti BiH teroriste koji su se borili u Iraku

Hina

Prema navodima ministra Mektića do kraja ožujka vlastima BiH bit će izručeni Ibro Ćufurović koji je do odlaska iz BiH živio u mjestu iz Donja Slapnica kod Velike Kladuše i te Abdullahu Arminu Čurtu koji je postao poznat kada je 2016. godine javno prijetio kako će zaklati poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića



SARAJEVO Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić u subotu je potvrdio kako će dvojica bosanskohercegovačkih državljana koji su se borili u redovima islamističkih terorističkih organizacija u Iraku uskoro biti izručena bosanskohercehovačkih vlastima a razjasnio je i dvojbe oko njihova identiteta.


Prema navodima ministra Mektića do kraja ožujka vlastima BiH bit će izručeni Ibro Ćufurović koji je do odlaska iz BiH živio u mjestu iz Donja Slapnica kod Velike Kladuše i te Abdullahu Arminu Čurtu koji je postao poznat kada je 2016. godine javno prijetio kako će zaklati poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića.


Prenoseći izjavu ministra Mektića portal Klix je naveo kako se obojica terorista trenutačno nalaze u pritvoru koalicijskih snaga u kampu al-Roj u sjeveroističnoj Siriji. Tamo su odvedeni nakon što su zarobljeni u borbama snaga protuterorističke koalicije i ostataka paravojnih postrojbi poraženog islamističkog kalifata.




Za obojicom su ranije raspisane međunarodne tjeralice. Ćufurović je u Siriju otišao još 2013. godine a Čurt vjerojatno 2014. godine.


Mektić je pojasnio kako je završen postupak provjere njihova identiteta a nakon što budu prebačeni iz Sirije bit će predani Sudu i Tužiteljstvu BiH radi procesuiranja.


U izjavi za televiziju N1 dodao je kako su još u tijeku tehnički dogovori o vremenu u načinu prebacivanja nekadašnjih pripadnika tzv. Islamske države koji su zarobljeni.


Potvrdio je kako se provjerava identitet još nekoliko zarobljenika koji bi također mogli biti izručeni BiH.


Izručenje Ćufurovića i Čurta dio je procesa kojega je inicirala vlada SAD tražeći od država čiji su građani zarobljeni kao islamistički ekstremisti u borbama u Siriji i Iraku da ih preuzmu i same procesuiraju.


Takav zahtjev je početkom veljače iznio američki državni tajnik Mike Pompeo.