Parlamentarno saslušanje

Ministar Macron: Francuski 35-satni radni tjedan ne treba “slaviti”

Hina

"Radni tjedan od 35 sati poslao je negativan signal francuskim tvrtkama, jer se ta reforma smatrala reformom države koja više ne želi raditi", rekao je ministar gospodarstva Emmanuel Macron, nekadašnji bankar



PARIZ Radni tjedan od 35 sati koji je u Francuskoj uvela socijalistička vlada 2000. odaslao je “negativne signale” i ne treba se u njega zaklinjati, rekao je u četvrtak ministar gospodarstva Emmanuel Macron i tako se usudio taknuti u veliki ljevičarski tabu.


Još otkako je nekadašnji socijalistički premijer Lionel Jospin uveo zakone o 35-satnom radnom tjednu, političari desnice, strani ulagači i mnogi ekonomisti kritiziraju ih kao štetne za drugu europsku ekonomiju.


No iako je nezaposlenost stalno iznad deset posto, a rast je slab, nijedan član vlade Francoisa Hollandea nije dosad javno kritizirao jedan od najkraćih radnih tjedana na svijetu.




“Radni tjedan od 35 sati poslao je negativan signal francuskim tvrtkama, jer se ta reforma smatrala reformom države koja više ne želi raditi”, rekao je Macron, nekadašnji bankar na parlamentarnom saslušanju.


“Moguće je braniti 35-satni radni tjedan, a ja ga i branim, a ne stavljati ga ni na kakav pijedesetal. S obzirom na našu gospodarsku stvarnost, moramo pragmatično gledati na stvarnost 35-satnoga tjedna”, rekao je i dodao kako on ne želi odustati od tog koncepta, ali želi promijeniti zakone kako bi tvrtke mogle interno, u dogovoru sa sindikatima, donositi odredbe o plaćama i radnome vremenu.