Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
19. siječnja 2020.
Prvi krug

Miloš Zeman vodi s 39 posto glasova na češkim predsjedničkim izborima

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 13. siječanj 2018. u 18:41 2018-01-13T18:41:00+01:00

Drugi krug izbora predviđen je za 26. i 27. siječnja

Sadašnji predsjednik Češke Miloš Zeman (73) dobio je prvi krug izbora za novog predsjednika koji su održani u petak i u subotu s 39 posto glasova i ulazi u drugi krug izbora s akademikom Jirijem Drahošom (68) koji je osvojio 26,3 posto.

Natjecalo se još sedam kandidata. Drugi krug izbora predviđen je za 26. i 27. siječnja.

Trka u drugom krugu mogla bi biti krajnje neizvjesna zbog toga što nijedan od otpalih kandidata ne misli podržati Zemana i očekuje se da će njihovi glasači birati Drahoša.

Neke agencije za ispitivanje javnog mnijenja prije izbora su davale prednost Drahošu u drugom izbornom krugu.

Zeman posljednjih nekoliko godina gaji proruske stavove, protivio se europskim sankcijama protiv Rusije. Želi i što bolje odnose s Kinom. Zeman se zalaže za dva referenduma - jedan o izlasku Češke iz
EU-a i drugi o izlasku iz NATO-a.

Zeman je jedan od rijetkih europskih državnika koji su iskreno pozdravili pobjedu Donalda Trumpa u SAD-u. Ima veću podršku u ruralnim sredinama i građana slabijeg obrazovanja.

Jiri Drahoš je profesor kemije, dva puta je bio na čelu Češke Akademije znanosti. Uvjereni je proeuropejac, iako se i on protivi EU-kvotama za prihvat migranata, ali tome su se protivili svi češki predsjednički kandidati.

Za sebe Drahoš kaže da je političar centra i da može ujediniti Čehe. Podupiru ga ljudi koji žive u gradovima. Češki predsjednik ima većinom ceremonijalne ovlasti, bez formalne političke moći, ipak - njegovi portreti vise u češkim učionicama i predsjednik ima velik utjecaj na javno mnijenje.

Ovo je drugi put da Česi izravno biraju predsjednika jer su ga ranije birali u parlamentu. Na ove izbore u prvom krugu odazvalo se 61 posto birača.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.