Granica SAD-a i Meksika

Migrantska drama u Americi: Trump prijeti vojskom, tri tisuće migranata ne odustaje

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Trump, koji je zaprijetio da će pozvati vojsku da zatvori američku granicu s Meksikom, objavio je u nedjelju na Twitteru da se "poduzimaju sveobuhvatni napori kako bi se zaustavio" val ilegalnih migranata.



MEXICO CITY – Karavana s oko 3000 migranata, uglavnom iz Hondurasa, nastavila je u nedjelju putovanje kroz Meksiko prema Sjedinjenim Državama unatoč upozorenjima američkog predsjednika Donalda Trumpa i meksičke vlade.


Tisuće muškaraca, žena i djece napredovalo je 40 kilometara unutar meksičkog teritorija od Ciudada Hidalgoa, na granici s Gvatemalom, do grada Tapachule, oba u državi Chiapas.


Većina migranata ušla je u zemlju ilegalno i ignorirali su pozive meksičkih vlasti da zatraže azil u Meksiku.




“Meksička država poziva vas da regulirate svoj migrantski status u zemlji”, rekao je regionalni dužnosnik zadužen za pitanje migracija Francisco Echevarria. “U suprotnom, morat će se primijeniti zakon”, dodao je.


Organizatori kažu da je u karavani 7500 ljudi, ali nema službenih podataka.


Do američke granice migranti moraju proći još 3800 kilometara.


Trump, koji je zaprijetio da će pozvati vojsku da zatvori američku granicu s Meksikom, objavio je u nedjelju na Twitteru da se “poduzimaju sveobuhvatni napori kako bi se zaustavio” val ilegalnih migranata.


On insistira na tome da migranti moraju prvo zatražiti azil u Meksiku dodajući da “ako to ne učine, SAD će ih vratiti natrag”.


Trump je također zaprijetio da će prekinuti pomoć Hondurasu, Gvatemali i Salvadoru ako ne spriječe migrante da prijeđu njihove granice na putu prema Sjedinjenim Državama.