Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
17. veljače 2020.
Predsjednica Čilea položila zakletvu

Michelle Bachelet počela drugi predsjednički mandat

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 12. ožujak 2014. u 8:59 2014-03-12T08:59:56+01:00

"Čile ima samo jednog velikog neprijatelja koji se zove nejednakost", kazala je ljevičarka Bachelet

SANTIAGO - Predsjednica Čilea Michelle Bachelet počela je u utorak svoj drugi mandat na čelu zemlje, naglasivši u svom inauguralnom govoru da želi Čile, jednu od najbogatijih zemalja u Južnoj Americi, učiniti "drukčijim i puno pravednijim".

"Čile ima samo jednog velikog neprijatelja koji se zove nejednakost", kazala je ljevičarka Bachelet s balkona predsjedničke palače Moneda u prvom govoru naciji.

"Počnimo sada, vrijeme je kratko, ali ćemo ga iskoristiti maksimalno", obećala je prva žena izabrana na čelo neke južnoameričke države.

Bachelet se suočava s brojnim izazovima za povratak u Monedu koju je napustila 2010. s rekordnom stopom popularnosti.

No, izjavila je kako vjeruje da je moguć "drukčiji i puno pravedniji Čile".

Nova je predsjednica položila zakletvu na kratkoj svečanosti održanoj u Kongresu u Valparaisu, prije nego je krenula u glavni grad Čilea.

Brojni latinoamerički šefovi država i potpredsjednik SAD-a Joe Biden prisustvovali su postavljanju ali je venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro otkazao put u zadnji čas. Inauguraciji je nazočila i potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Plavi, bijeli i crveni predsjednički šal 62-godišnjoj Michelle Bachelet predala je socijalistička senatorica Isabel Allende, kći nekadašnjeg predsjednika Salvadora Allendea i prva žena koja predsjeda čileanskom Senatu.

Bachelet je u prvom mandatu bila predsjednica Čilea od 2006. do 2010. godine., a u međuvremenu na čelu zemlje bio je Sebastian Pinera.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.