Njemačka kancelarka

Merkel želi što prije početi pregovore o Brexitu

Hina

Reuters

Reuters



Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je u petak, dan nakon parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji, da pregovori o Brexitu počnu čim prije.


»Spremni smo za pregovore. Želimo to brzo završiti, poštujući vremenski plan«, rekla je na tiskovnoj konferenciji u Ciudad de Mexicu, na početku dvodnevna službenog posjeta Meksiku.


Kancelarka je izjavila da će pregovori početi »sljedećih dana«, pošto je konzervativna britanska premijerka Theresa May, zagovornica »tvrdog« Brexita, izgubila većinu na parlamentarnim izborima održanim u četvrtak 8. lipnja.May je htjela na izborima dobiti »jasan mandat« kako bi 19. lipnja počela pregovore o »tvrdom« Brexitu, ili o izlasku zemlje iz Europske unije koji bi uključivao napuštanje jedinstvenog tržišta kako bi mogla kontrolirati imigraciju. No izbori su imali loš ishod za britansku konzervativnu stranku koja je izgubila apsolutnu većinu u parlamentu, što bi moglo otežati pregovore.»Čekali smo rezultate izbora u Velikoj Britaniji i pregovori počinju sljedećih dana. Branit ćemo interese 27 zemalja članica a Velika Britanija će zastupati svoje«, istaknula je Merkel.»Reći ću još da želimo ostati dobar partner Velike Britanije. Velika Britanija je dio Europe, premda više neće biti dio Europske unije«, dodala je.