Rezolucija posvađala Njemačku i Tursku

Merkel smiruje strasti, Erdogan povukao veleposlanika

Hina

foto: Reuters

foto: Reuters

»Mnogo toga povezuje Njemačku s Turskom pa čak i ako se razlikujemo u mišljenju o pojedinim pitanjima, širina naših veza, naše prijateljstvo, naše strateške veze su sjajne«, rekla je Merkel na konferenciji za novinare s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom. »Ova rezolucija će ozbiljno naštetiti tursko-njemačkim odnosima«, upozorio je Erdogan pred novinarima u Keniji, gdje boravi u posjetu, dodajući da će nakon povratka u Tursku odlučiti kakve će »korake« poduzeti njegova zemlja kako bi odgovorila na taj čin



BERLIN – Donji dom njemačkog parlamenta Bundestag izglasovao je u četvrtak, unatoč žestokom protivljenju Turske, rezoluciju kojom se ubijanje Armenaca od strane turskih snaga tijekom Prvog svjetskog rata, proglašava genocidom.


U raspravi koja je prethodila glasovanju predsjednik Bundestaga Norbert Lammert iz Kršćansko-demokratske unije (CDU) ustvrdio je kako njemački parlament ne želi biti ni povjesničarska radna grupa niti sud ali da isto tako ne želi izbjegavati osjetljive teme. »I to prije svega u pitanjima u kojima nekadašnje njemačko carstvo snosi dio odgovornosti«, rekao je Lammert aludirajući time na savezništvo Carske Njemačke i Osmanskog carstva tijekom Prvog svjetskog rata.


Ankara prihvaća da su osmanske snage poubijale mnogo kršćanskih Armenaca, ali niječe da ih je preko milijun kao i da je postojala organizirana kampanja da ih se istrijebi ili da su postojale takve zapovijedi osmanskih vlasti.




Armenci procjenjuju da je 1,5 milijun pripadnika njihova naroda sustavno ubijeno potkraj Osmanskog carstva, a mnogi povjesničari i više od dvadeset zemalja, međunjima Francuska, Italija i Rusija, priznali su genocid. Turska tvrdi da je bila riječ o građanskom ratu koji je pratila glad, u kojemu je poginulo od 300.000 do 500.000 Armenaca i isto toliko Turaka.


Rezolucija je razbjesnila Tursku, ključnog partnera Njemačke i Europske unije, u usporavanju priljeva migranata u zapadnu Europu prema sporazumu EU-a i Turske čiji je glavni pobornik bila njemačka kancelarka Angela Merkel.


Na glasanju o rezoluciji, koju su predložili vladajuća demokršćanska Unije CDU/CSU i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) te oporbena stranka Zeleni, nisu nazočili visoki predstavnici Njemačke vlade, ni kancelarka Angela Merkel, niti njezin zamjenik Sigmar Gabriel, kao ni ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.


Nakon izglasavanja rezolucije kancelarka Merkel poručila je da Njemačka i Turska imaju snažne odnose unatoč razlikama u nekim pitanjima.


»Mnogo toga povezuje Njemačku s Turskom pa čak i ako se razlikujemo u mišljenju o pojedinim pitanjima, širina naših veza, naše prijateljstvo, naše strateške veze su sjajne«, rekla je Merkel na konferenciji za novinare s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.Na reakciju Turske nije dugo trebalo čekati. Nekoliko sati nakon izglasavanja u Bundestagu oglasio se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je veleposlanika u Njemačkoj pozvao na konzultacije.

»Ova rezolucija će ozbiljno naštetiti tursko-njemačkim odnosima«, upozorio je Erdogan pred novinarima u Keniji, gdje boravi u posjetu, dodajući da će nakon povratka u Tursku odlučiti kakve će »korake« poduzeti njegova zemlja kako bi odgovorila na taj čin.


Glasnogovornik turske vlade Numan Kurtumlus na Twitteru je napisao: “Njemačka je načinila povijesnu pogrešku kada je priznala neke neutemeljene i netočne tvrdnje«. Dodao je i da je »ta rezolucija za Tursku ništetna i bez pravnog učinka«.U isto vrijeme, odluka Bundestaga s odobravanjem je dočekana u Armeniji.  »Armenija pozdravlja donošenje rezolucije u Bundestagu o priznavanju genocida nad Armencima i drugim kršćanskim narodima«, ističe u priopćenju armensko ministarstvo vanjskih poslova.

»To je vrijedan doprinos Njemačke međunarodnom priznavanju i osudi armenskog genocida, ali i općoj borbi za sprječavanje genocida i zločina protiv čovječnosti«, ocijenilo je. Ministarstvo žali što »turske vlasti i dalje uporno odbijaju nepobitnu činjenicu da je Osmansko Carstvo počinilo genocid«, istaknuvši da njezini bivši saveznici, »Njemačka i Austrija prihvaćaju danas dio svoje odgovornosti« u tom genocidu.