Njemačka kancelarka sastala se s rumunjskim predsjednikom

Merkel se nada da Rusija nakon Ukrajine ne baca oko na Moldaviju

Hina

Reuters

Reuters

Merkel je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s rumunjskim predsjednikom Klausom Iohannisom, tijekom njegova posjeta Berlinu, na pitanje smatra li da je Moskva bacila oko na Moldaviju, odgovorila: »Nadam se da nije«.Njemačka i i Rumunjska osjećaju se »politički vrlo povezanima s Moldavijom« i poduprijet će novu proeuropsku vladu Chirila Gaburicija, rekla je Merkel



BERLIN Njemačka savezna kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak kako se nada da ruski predsjednik Vladimir Putin nema iste planove s Moldavijom kao s Ukrajinom i izrazila podršku moldavskim naporima jačanja veza s Europom, što je naljutilo Moskvu.


Merkel je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s rumunjskim predsjednikom Klausom Iohannisom, tijekom njegova posjeta Berlinu, na pitanje smatra li da je Moskva bacila oko na Moldaviju, odgovorila: »Nadam se da nije«.Njemačka i i Rumunjska osjećaju se »politički vrlo povezanima s Moldavijom” i poduprijet će novu proeuropsku vladu Chirila Gaburicija, rekla je Merkel.

Moldavija, jedna od najsiromašnijih država u Europi, smještena između Ukrajine i Rumunjske, ratificirala je politički i trgovinski sporazum s EU, okrećući time leđa carinskom savezu predvođenom Rusijom.


»Ima mnogo malih koraka koji pokazuju da je Moldavija naš bliski partner«, rekla je Merkel, podsjećajući se na napore EU-a da u cilju ublažavanja utjecaja na moldovsko gospodarstvo ruske zabrane uvoza vina i hrane iz Moldavije kao odgovora na njezino približavanje EU-u.




Prema Iohannisovim riječima, »u ovom trenutku ne postoje naznake« da bi se Moskva mogla umiješati u Moldaviju.


Merkel i Iohannis rekli su da je kriza u Ukrajini usmjerila fokus na stanje u Pridnjestrovlju, dijelu Moldavije koji teži neovisnosti s jakim vezama s Rusijom, nakon što je Moskva upozorila Moldaviju da bi mogla izgubiti Pridnjestrovlje ako se nastavi približavati Europi.


Rat između Ukrajine i proruskih separatista dijelom je izazvan približavanjem Ukrajine Uniji slično kao sada u Moldaviji, unatoč protivljenju Rusije.


Britanski premijer David Cameron ovog je tjedna upozorio da bi Rusija mogla pokušati destabilizirati druge zemlje u istočnoj Europi uloliko ne naiđe na otpor zbog svoje politike prema Ukrajini. »Slijedeća na redu će biti Moldavija ili jedna od baltičkih država«, rekao je Cameron.