Muke po brexitu

Merkel pozdravila nove britanske prijedloge o brexitu. Konzervativci Therese May daju ostavke

Hina

foto: Flickr

foto: Flickr

Merkel je dodala kako ostalih 27 država članica sada mora zauzeti stajalište, zajedno s glavnim pregovaračem Michelom Barnierom i predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junkerom.



LONDON – Njemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je u utorak nove prijedloge britanske premijerke Therese May o brexitu, na kraju posjeta Londonu u kojem je sudjelovala na summitu o zapadnom Balkanu.


Očekuje se da će ‘bijeli papir’ Therese May, koji će biti predstavljen u četvrtak, predstavljati značajan korak naprijed u pregovaračkom procesu, rekla je njemačka kancelarka.


“Dobra je stvar da su prijedlozi na stolu. Toliko mogu o tome reći danas, ne ulazeći u detalje”, kazala je Angela Merkel.




Ona je dodala kako ostalih 27 država članica sada mora zauzeti stajalište, zajedno s glavnim pregovaračem Michelom Barnierom i predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junkerom.


Merkel je ponovila da Njemačka namjerava održati bliske odnose s Britanijom dodavši da je to vjerojatno slučaj i s ostalim državama članicama.


“Ostajemo Europljani, čak i ako nismo u istoj Europskoj uniji”, istaknula je njemačka kancelarka.


Konzervativci protiv prijedloga o brexitu


U isto vrijeme, dvoje potpredsjednika Konzervativne stranke britanske premijerke Therese May podnijelo je ostavke zbog njezinih prijedloga o brexitu, odnosno plana za izlazak Velike Britanije iz Europske unije, rekao je u utorak dužnosnik vlade koji je tražio ostati neimenovan.


Vijest je ranije prenijela urednica BBC-a Laura Kuenssberg.


“Dvoje potpredsjednika ‘torijevaca’, Ben Bradley i Maria Caulfield, podnose ostavke u znak protivljenja planu za brexit”, objavila je Kuenssberg na Twitteru.


“Možda za njih niste čuli, ali je to upozorenje da se nezadovoljni ‘torijevci’ u stanju nastaviti nanositi štetu premijerki ukoliko ne promijeni taktiku”, napisala je.


U ponedjeljak je zbog planova britanske premijerke Therese May za napuštanje Europske unije ostavku podnio britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson.


Britanski ministar za brexit David Davis također je u ponedjeljak podnio ostavku jer, kako je naveo, ne želi biti “nevoljni sudionik” u premijerkinim planovima.


Predsjednik SAD-a Donald Trump je u utorak, uoči posjeta Londonu i sastanka s Theresom May, pohvalio Johnsona i najavio da bi se mogao s njime sastati za posjeta Britaniji.


“Boris Johnson je moj prijatelj, bio je jako dobar prema meni, izrazito me podržavao i možda ću s njim razgovarati kada tamo dođem”, rekao je Trump novinarima prije odlaska iz Washingtona za Bruxelles, London i summit s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.


“Sviđa mi se Boris Johnson, uvijek mi se sviđao”, rekao je.


Trump je također rekao da je “na narodu” Britanije da odluči treba li May ostati na vlasti i dodao da se “s njom vrlo dobro slaže”.


Planirano je da Trump i May, uoči službenih razgovora u petak , zajedno večeraju u četvrtak navečer.