Dogovor s 14 zemalja

Merkel postigla sporazum s većinom članica EU-a o povratku izbjeglica

Hina

Reuters

Reuters

»Postignut je dogovor s Belgijom, Danskom, Finskom, Francuskom, Litvom, Latvijom, Luksemburgom, Nizozemskom, Portugalom i Švedskom ali i s Češkom, Mađarskom i Poljskom koje su se dosad žestoko protivile ovakvom sporazumu«, javljaju njemački mediji



BERLIN Njemačka kancelarka Angela Merkel postigla je bilateralni dogovor s 14 zemalja članica Europske unije o hitnom povratku izbjeglica koje su već registrirane u tim zemljama, a s Grčkom i Španjolskom se još pregovara, javljaju njemački mediji u subotu.


 »Postignut je dogovor s Belgijom, Danskom, Finskom, Francuskom, Litvom, Latvijom, Luksemburgom, Nizozemskom, Portugalom i Švedskom ali i s Češkom, Mađarskom i Poljskom koje su se dosad žestoko protivile ovakvom sporazumu«, javljaju njemački mediji pozivajući se na izvješće pod nazivom »Više reda i pravila u migracijskoj politici: stanje nakon EU summita 28./29. lipnja« koje je kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel poslala koalicijskim partnerima Kršćansko-socijalnoj uniji (CSU) i Socijaldemokratskoj stranci Njemačke (SPD).


Kancelarka je još, kako se nadalje navodi u dokumentu, dobila jamstva Grčke i Španjolske o tomu da će primati natrag izbjeglice koje su već registrirane u njihovim zemljama a koje su pokušale ući u Njemačku.




Na listi zemalja s kojima je postignut sporazum se ne nalazi ni Italija ni Austrija ali ni Hrvatska koja je kao zemlja na tzv. Balkanskoj ruti više pogođena izbjegličkom tematikom nego mnoge druge članice EU-a.


Merkel se isto tako zalaže i za izgradnju prihvatnih centara u kojima bi izbjeglice bile smještene do njihove konačne odluke o boravišnom statusu. Novost je ta da će izbjeglicama biti zabranjeno udaljavati se iz tih centara koji bi trebali biti smješteni blizu granica.


Angela Merkel u sporazumu s europskim partnerima vidi glavne uvjete sestrinske stranke CSU i njezinog predsjednika i ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera kao ispunjene.


Prije dva tjedna je između CDU-a i CSU-a izbila svađa oko smjernica izbjegličke politike koja je na trenutke prijetila raspadom demokršćanske Unije CDU/CSU i time i raspadom vladajuće koalicije.


CSU traži odbijanje već prije registriranih izbjeglica dok je Angela Merkel tražila prvo dogovor s EU partnerima odbijajući jednostrane odluke Njemačke.


Čelništva CDU-a i CSU-a sastaju se odvojeno u nedjelju kako bi razmotrili daljnje korake u odnosu prema izbjegličkoj politici.