Njemačka kancelarka

Merkel pohvalila Srbiju zbog ispunjavanja europskih standarda i zalaganja za mir

Hina

Reuters

Reuters



 Njemačka kancelarka Angela Merkel pohvalila je u utorak Srbiju zbog ispunjavanja europskih standarda, borbe protiv ilegalnih imigracija i zalaganja za mir u jugoistočnoj Europi.


»Želimo da se naša dobra suradnja nastavi i ojača i zato je vrlo dobro što je premijer Aleksandar Vučić proteklih godina, usprkos otporima koji su djelomice bili vrlo izraženi, proveo značajne reforme koje su pripremile teren za više investicija i razvoj gospodarstva«, rekla je Merkel koja se u Berlinu sastala sa srbijanskim premijerom.


Istaknula je »velike napore« Srbije da bi otvorila pregovore s EU-om koji u međuvremenu »dobro napreduju«.




»Sve to pokazuje da reformski proces napreduje i da ostvaruje standarde koja je zadala Unija«, rekla je kancelarka novinarima.


No upozorila je Beograd treba nastaviti s reformom pravosuđa koje je »u središtu pregovora s Unijom«. »Tu bi htjela istaknuti i važnost civilnog društva i nevladinih organizacija u tom procesu kao i važnost slobodnih medija«, rekla je Merkel.


O Srbiji je govorila kao o čimbeniku mira u regiji, nadajući se da će se trenutne napetosti smiriti.


»Srbija je dio regije u kojoj se još uvijek svakog dana moramo boriti za stabilnost i srbijanski premijer se uvijek zalagao za to da se regija razvija u smjeru mira. I to posebice što se tiče pitanja Kosova što je iz povijesnih razloga sve samo ne jednostavno«, rekla je Merkel.


Istaknula je i zasluge Srbije u borbi s ilegalnom migracijom. »Mi svi znamo da migracija preko Balkanske rute nažalost nije prestala«, rekla je Merkel i najavila da će se pokušati sa Srbijom zajednički riješiti ovaj problem.


Vučić se zahvalio Merkel što se »za razliku od drugih državnika« posvećuje Zapadnom Balkanu.


»Mi smo pokazali odgovornost u pregovorima s Prištinom, što nije uvijek lako. To isto vrijedi i za pregovore s vodstvom Bosne i Hercegovine«, rekao je Vučić.


Dodao je da se Srbija uvijek ponašala odgovorno i da zato zaslužuje poštovanje europskih državnika.


Dvoje dužnosnika razgovaralo je o i gospodarskim odnosima Srbije i Njemačke koja je među najvažnijim trgovinskim partnerima Srbije.Ukupna robna razmjena kreće se oko četiri milijarde eura, njemačke tvrtke izravno su u srbijansko gospodarstvo investirale 1,3 milijarde eura, a 370 njemačkih poduzeća u Srbiji zapošljavaju više 25.000 radnika.

Susret Merkel i Vučića trebao se održati u petak, ali je zbog odgode njezina posjeta Washingtonu Vučić u utorak došao u Berlin.