Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Europski parlament povulkao ručnu

Memei spašeni, do rujna nema rada na Zakonu o autorskim pravima

Memei spašeni, do rujna nema rada na Zakonu o autorskim pravima
Memei spašeni, do rujna nema rada na Zakonu o autorskim pravima
Autor:
Objavljeno: 5. srpanj 2018. u 13:52 2018-07-05T13:52:14+02:00

Na doradu su poslana dva najspornija članka, 11. i 13., koji i jesu izazivali najveće rasprave

Memeovi su, za sada, spašeni! Europski parlament glasao je protiv početka izrade spornog Zakona o autorskim pravima, kojem je, formalnotrebalo spriječiti kršenja autorskih prava na internetu, a online zajednica je to doživjela prije svega kao pokušaj cenzuriranja interneta. U glasovanju 318 zastupnika je bilo protiv početka izrade Zakona o autorskim pravima, dok je za glasovalo njih 278. Prijedlog je poslan na doradu te će se o njemu ponovno glasovati početkom rujna. 

Na doradu su poslana dva najspornija članka, 11. i 13., koji i jesu izazivali najveće rasprave. Članak 11. je govorio da za objavu kratkih tekstova na internetu treba tražiti dozvolu izdavača. Članak 13. je pak tražio od sustava koji učitavaju velike količine podataka da izrade filtriranje podataka te spriječe objavu autorskih uradaka. Time bi se naštetilo mnogim sustavima koji nisu komercijalno usmjereni, poput Wikipedije, a na udaru bi bili i famozni memei, šaljive sličice. Naime, jasno da bi filtraciju obavljao računalni algoritam, koji ne može shvatiti i zn ati je li nešto objavljeno kao autorsko djelo ili kao pošalica. 
Zbog svih tih nedostataka, Europski parlament zatražio je da se prijedlog doradi, kako bi se napravila jasnija distinkcija između sadržaja i kako bi bilo jasnije na što se same odredbe odnose. Šale i pošalice na europskom djelu interneta su za sada zaštićene, bar do rujna. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.