Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Završila afričku turneju

Melania se ne slaže uvijek sa suprugom: ''Imam vlastiti glas i mišljenje i važno mi je da kažem što mislim''

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 6. listopad 2018. u 20:44 2018-10-06T20:44:00+02:00

 Osmijehom za kamere u sjeni piramida, američka prva dama Melania Trump u subotu je u Egiptu završila afričku turneju koja je protekla u susretima sa školarcima i fotografiranju sa slonićima, daleko od političkog kasoa Washingtona, a u rijetkom obraćanju novinarima podržala je osporavanog kandidata za vrhovnog suca Bretta Kavanaugha. 
Tijekom afričke turneje koja je bila predstavljena kao posjet diplomatskog i humanitarnog karaktera, prva dama pokušala je prikazati privlačnu stranu američke administracije. U utorak je turneju počela u Gani, a zatim je posjetila Malavi, zatim Keniju te u subotu Egipat.

U rijetkom obraćanju novinarima u subotu, Melania Trump je rekla da je svrha njezina putovanja bila pokazati svijetu da Sjedinjene Države pomažu afričkim zemljama.
Upitana da komentira posprdne Trumpove ocjene o siromašnoj srednjoameričkoj državi Haiti i afričkim zemljama, Melania je rekla da nije čula takve komentare. Priznala je da se ne slaže uvijek s komentarima svoga supruga, ali i ustvrdila »imam vlastiti glas i vlastito mišljenje i vrlo mi je važno da kažem što mislim«.
Put prve dame odvijao se dok u Washingtonu traje žestoka politička rasprava nekoliko tjedana prije izbora sredinom mandata u Kongresu, gdje se republikanska većina treba u studenome suočiti s mogućnošću pobjede demokrata.

Na pitanje o Trumpovu kandidatu za vrhovnog suca, Brettu Kavanaughu, kojeg je nekoliko žena optužilo za seksualne napade, Melania Trump je rekla da ga smatra »visoko kvalificiranim«.
Profesorica političkih znanosti sa sveučilišta Virdžinije Jennifer Lawless rekla je da se put gospođe Trump odvijao u najboljem mogućem trenutku, iako je isplaniran prije izbijanja skandala Kavanaugh.

»To je najbolje što se Bijeloj kući moglo dogoditi«, zaključila je.
melaniju Trump su u Kairu dočekali predsjednički par Abdel Fatah al-Sisi i njegova supruga Entisar i u predsjenidčkoj palači održaala je sastanak s predsjendikom.
Iznače izvrsni odnosti koje su Kairo i Washington uspostavili nakon sporazuma u Cam Davidu 1978., jpogoršali su se nakon svrgavanja 2017. predsjendika Mohameda Mursija, koji je potekao iz stranke Muslimanska braća. Tada je vojna ameirčka pomoć Egiptu bila suspendirana od 1,3 milijarde dolara bila privremeno suspendirana u rekaiciji na represiju protiv Mursijevih pristaša i kršenja ljudskih prava.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.