Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. siječnja 2020.
Razvod

May na turneji po Britanji traži potporu za sporazum o Brexitu

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 27. studeni 2018. u 21:45 2018-11-27T21:45:21+01:00

 Premijerka Theresa May započela je turneju po Ujedinjenom Kraljevstvu u potrazi za potporom za sporazum o »razvodu« s Europskom unijom, a njezin zamjenik je pritom priznao da da bi ga parlament možda odbacio da se o njemu glasa sada.
May je skeptične zastupnike upozorila da ako odbace sporazum s EU, peto gospodarstvo svijeta će ili napustiti europski blok bez sporazuma ili bi Brexit bio odgođen, a moguće je da bude i poništen.

Glasovanje o sporazumu o Brexitu zakazan je u britanskom parlamentu za 11. prosinca.
»Da se danas glasa, bilo bi teško pobijediti, ali mislim da do 11. prosinca imamo vremena pokazati da je najbolje da prihvatimo taj sporazum«, kazao je premijerkim zamjenik David Lidington.
Prema njegovim riječima, uvjerenje nekih zastupnika da bi Europska unija bila spremna ponuditi alternativni plan su »pusti snovi«.
»Nema plana B je je sama Unija jasno kazala da je sporazum na stolu i to je taj zbog kojeg smo morali učiniti kompromise«, dodao je.
May je u utorak obišla Wales i Sjevernu Irsku gdje joj je čelnica sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP) kazala da umjesto da se bori za novi sporazum »gubi vrijeme« na obilaske i posjete.

Američki predsjednik Donald Trump je glede budućnosti anglo-američke trgovine izrazio zabrinutost, rekavši da će sporazum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije otežati trgovinu između Washingtona i Londona, čime je stao na stranu britanskih kritičara tog sporazuma koji ga žele blokirati.
No, britanska strana tvrdi da je trgovinski sporazum i dalje moguć i da rad na njegovoj pripremi dobro napreduje, iako bivši ministar obrane i premijerkin saveznik Micharl Fallon nije u to uvjeren.
»Pribojavam se da nam taj sporazum nudi najgore od svega. Nema jamstva da će se trgovina odvijati bez problema, nemamo mogućnost smanjivati carine što nam je potrebno ako želimo zaključivati trgovinske sporazume s ostatkom svijeta«, kazao je Fallon.
Za prihvaćanje sporazuma o Brexitu potreban je glas 320 od 650 zastupnika u parlamentu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.