Vojna indoktrinacija

Mališani kraj kalašnjikova, dječje knjige s granatama: “Hvala, poštovani generale Kim Jong Un”

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

"Svaki element studentske edukacije Sjeverne Koreje potiče ideju ispiranja mozga, tako da je studentski um odan obitelji Kim". 



Vojska Sjeverne Koreje je četvrta po veličini na svijetu, prema podacima Vijeća za inozemne odnose, s 1.2 milijuna aktivnih vojnika. Vojna služba je obavezna za većinu građana, a dok mnoge zemlje imaju određene uvjete prilikom regrutacije, sjevernokorejska vojna indoktrinacija započinje vrlo rano.


“Kada sam bio mlad, mislio sam da je očito da bih trebao postati vojnik”, rekao je Hyun Lee, izbjeglica iz Sjeverne Koreje koja sada živi u SAD-u, putem e-maila za INSIDER.


“Svaki element studentske edukacije Sjeverne Koreje potiče ideju ispiranja mozga, tako da je studentski um odan obitelji Kim”, rekao je. “Studenti bi trebali biti vojska da zaštite obitelj Kim, da im budu odani.”


“Briljantni drugar Kim Jong Un”




Knjiga Anne Fifield “Veliki nasljednik: Božanski savršena sudbina briljantnog drugara Kim Jong Una” opisuje načine na koje režim indoktrinira djecu u vrlo ranoj dobi.


“Išla sam u jaslice koje su imale natpis: ‘Hvala, poštovani generale Kim Jong Un'”, piše ona.


“Unutar njega bili su ukrašeni nacrtani rakuni-vojnici koji su držali raketne granate i mornarska patka s mitraljezima. Mališani su pozirali s plastičnim kalašnjikovima tijekom posjeta novinara koji su snimali fotografije”, piše Fifield.


FOTO/REUTERS, Kevin Lamarque


FOTO/REUTERS, Kevin Lamarque



Lee potvrđuje opažanje govoreći: “Od malih nogu nas se uči da je čast biti vojska generala Kima. Gotovo čitavo obrazovanje djece se temelji na nametanju odanosti diktatoru.”


Njegovi su roditelji služili u vojsci, ali nisu pričali o tome, a on ih nije niti pitao. 


Neki su mladi ljudi izuzeti od vojne službe, poput studenata posebnih srednjih škola kao što je Škola stranog jezika u Pyongyangu (“Pyongyang Foreign Language School”) koju je pohađao i Lee. Djeca “elite na visokim položajima” moraju pohađati nešto što Lee naziva “društvena vojna služba”. 


Lee je primjerice trenirao borilačke vještine u vojsci, demonstrirajući ih prije posjeta stranih vođa, da bi pokazao vještinu i smrtnost obiteljske vojske Kima. 


Kult vojske


Vojno “junaštvo” je utkano u priču Kimove obitelji. Kim Il Sung, prvi vođa Sjeverne Koreje, izgradio je svoj mitski status kao dio junaštva, kao gerila borac protiv japanske vojske tijekom okupacije korejskog poluotoka. Kim Jong Un nije služio u vojsci, ali je “gurnuo” zemlju prema vojnom pristupu i ostvario prve nuklearne testove 2006. godine. 


Kim Jong Un je također izbjegao vojnu službu, ali je navodno pohađao Vojno Sveučilište Kim Il Sung u Pyongyangu gdje je studirao “vojno vodstvo orijentirano na juche”.


“Juche” predstavlja službenu političku ideologiju Sjeverne Koreje. Osmislio ju je Jang-yop Hwang, kasniji prebjeg u Južnu Koreju.


“Drug general” od desete godine


Fifield opaža da je Kim Jong Un zvan “drug general”, čak i od strane odraslih ljudi, kada je imao tek deset godina. Opisuje da je često nosio i uniformu generala u dječjoj veličini.


INSIDER dodaje da nije jedini jer mnoge fotografije Kima s djecom prikazuju i malenu djecu u vojnim uniformama.


FOTO/Wikimedia Commons


FOTO/Wikimedia Commons



Lee objašnjava da sjevernokorejska verzija “dječjih izviđača” pjeva pjesmu o tome kako će se boriti i žrtvovati za generala Kima.


“Tri milijuna izviđača će biti oružje i bombe/Mi ćemo biti oružje i bombe za Generala”, stoji u pjesmi.