Nobelovka

Malala oduševljena što je primljena na sveučilište Oxford

Hina

Malala s kolegicama Bethany i Beatrice / Foto: REUTERS

Malala s kolegicama Bethany i Beatrice / Foto: REUTERS

Malala se školovala u gimnaziji u Birminghamu u Velikoj Britaniji koja je 2012. dala azil njoj i njezinoj obitelji pošto je bila teško ranjena u atentatu talibana



Malala Yousafzai, dobitnica Nobelove nagrade za mir zbog svog zalaganja za školovanje djevojčica, zbog čega je 2012. zadobila teške ozljede u napadu pakistanskih talibana, oduševljena je što je primljena na ugledno britansko sveučilište Oxford.


»Toliko sam oduševljena što ću pohađati Oxford. Čestitam svim maturantima najtežu godinu. Želim vam sve najbolje u vašem budućem životu«, napisala je danas 20-godišnja Pakistanka na svome računu Twittera koji prati više od 776.000 ljudi.


Njezina je poruka popraćena fotografijom potvrde o prijemu na ugledno britansko sveučilište: »Čestitamo. Potvrđujemo da ste upisani na sveučilište Oxford na studij filozofije, politike i ekonomije«.




Malala se školovala u gimnaziji u Birminghamu u Velikoj Britaniji koja je 2012. dala azil njoj i njezinoj obitelji pošto je bila teško ranjena u atentatu talibana.


Tada pestanestgodišnja Malala bila je pogođena u glavu i rame u napadu na školski autobus kojim se vraćala iz svoje škole u Mingori u dolini Swat u Pakistanu. Od tada je postala ikona borbe za pravo na školovanje žena, što je odbor za dodjelu Nobelove nagrade okrunio dodijelivši joj nagradu za mir 2014.


U srpnju je Malala otvorila svoj račun na Twitteru i na posljednji dan u školskim klupama. »Odlazak iz škole ostavlja slatkogorki okus«, napisala je te dodala »Oduševljeno gledam u budućnost… znam da se milijuni djevojaka u svijetu ne školuju i možda im se nikada neće pružiti prigoda da završe studije«, napisala je.