Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 6
Sutra: 13° 13° 6
16. prosinca 2019.
Venezuela

Maduro tvrdi da iza atentata na njega stoji Borges i najavljuje uhićenja. Šef oporbe uzvraća: 'Nitko ne vjeruje tvojoj farsi'

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 8. kolovoz 2018. u 11:47 2018-08-08T11:47:00+02:00

Maduro je u dugom govoru emitiranom na službenom radiju i televiziji umiješao Borgesa, bivšeg predsjednika parlamenta koji sada živi u egzilu, u »atentat« dronovima ispunjenima eksplozivom na vojnoj svečanosti u subotu u Caracasu

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro optužio je oporbene zastupnike, među kojima Julia Borgesa, oporbenog čelnika u egzilu, da su ga pokušali ubiti dronom i privođenje će početi u srijedu, no Borges je optužbe odbacio kao farsu.

Venezuelska ustavotvorna skupština počet će u srijedu privoditi oporbene zastupnike optužene da su umiješani u napad dronovima na predsjednika Nicolasa Madura, objavila je u utorak ta skupština s neograničenim ovlastima.

Istodobno, venezuelski parlament, pozvalo je na provedbu »ozbiljne, objektivne, nepristrane istrage koja će donijeti precizne informacije« o događaju koji Maduro naziva »atentatom«.

Maduro je u dugom govoru emitiranom na službenom radiju i televiziji umiješao Borgesa, bivšeg predsjednika parlamenta koji sada živi u egzilu, u »atentat« dronovima ispunjenima eksplozivom na vojnoj svečanosti u subotu u Caracasu.

Borges mu je uzvratio izravno na Twitteru napisavši »Ni zemlja ni svijet ne vjeruju tvojoj farsi od atentata. Svi znamo da je to montiranje kako bi nas se progonilo i osudilo, nas koji se protivimo tvojoj diktaturi«.

Venezuelski predsjednik optužio je i oporbenog zastupnika Juana Requesensa kojega je u utorak uhitila obavještajna služba, objavila je oporbena stranka.
Do sada je uhićeno šest osoba, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Parlament je upozorio vladu neka ne iskorištava incident kao izgovor »za jačanje političkog progona« oporbe«.

Dronovi napunjeni eksplozivom eksplodirali su blizu mjesta na kojem je predsjednik u subotu držao govor i ozlijedio sedam vojnika, ali su i Maduro i ostali članovi vlade neozlijeđeni. Maduro je odmah u subotu za pokušaj napad optužio kolumbijskog predsjednika Juan Manuela Santosa i ekstremnu desnicu te osobe koje žive u Sjedinjenim Državama da su financijski potpomgle.

Kolumbijski predsjednik Santos vodi međunarodni prosvjed protiv vladavine Madura kojeg smatra diktatorom. U intervjuu France presseu prije desetak dana u Bogoti, Santos je ocijenio da je »blizu« pad Chavezova »režima« zbog hiperinflacije u Venezueli, a koju je Međunarodni monetarni fond procijenio na 1.000.000 posto za ovu godinu.

Pokušaj napada dronom dogodio se u trenutku dok u Venezueli vlada vrlo napeta politička i socijalna situacija. Zemlja je u dubokoj recesiji zbog loše ekonomske politike i pada cijena nafte, ograničen je uvoz i i vlada hiperinflacija. U zemlji vlada nestašica hrane, lijekova i robe široke potrošnje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.