Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
'Stop Soros'

Mađarska je usvojila skup zakona: Godinu dana zatvora onome tko pomogne ilegalnom imigrantu

Viktor Orban optužuje Georgea Sorosa da putem svojih nevladinih organizacija vodi masovne imigracije prema EU, što Soros demantira / Reuters
Viktor Orban optužuje Georgea Sorosa da putem svojih nevladinih organizacija vodi masovne imigracije prema EU, što Soros demantira / Reuters
Autor:
Objavljeno: 20. lipanj 2018. u 19:05 2018-06-20T19:05:00+02:00

Novo postroženje donosi kaznu do godinu dana zatvora za svaku osobu koja pomaže osobi koja je ilegalno ušla u Mađarsku iz zemlje koja nije u Schengenskom prostoru, ukoliko joj život nije u opasnosti

BUDIMPEŠTA Mađarski parlament je u srijedu usvojio skup zakona nazvanih «Stop-Soros« kojim se, na poticaj premijera Viktora Orbana kažnjava pomoć koju nevladine organizacije pružaju migrantima.

Orban je, prije nego je ponovo izabran na treći uzastopni mandat u travnju, obećao novi zakon za organizatore ilegalne imigracije, koji je usvojen sa 160 glasova prema 18.

Novo postroženje donosi kaznu do godinu dana zatvora za svaku osobu koja pomaže osobi koja je ilegalno ušla u Mađarsku iz zemlje koja nije u Schengenskom prostoru, ukoliko joj život nije u opasnosti.

Paketu zakona prethodila je promjena Ustava koja određuje da niti jedna instanca ne može promijeniti sastav mađarskog stanovništva, a tom odredbom određivanje kvota migranta bi postalo neustavno.

Orban optužuje američkog milijardera mađarskog podrijetla Georgea Sorosa, koji se predstavlja kao pokretač obrane »Zapada«, da putem svojih nevladinih organizacija vodi masovne imigracije prema EU, što Soros demantira.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.