Vlada između dvije vatre

MRKI MEDVJED POSVAĐAO SLOVENCE Ekološka udruga stopirala vladinu odluku o odstrjelu 200 divljih životinja

P. N.

Prošle je godine bio dozvoljen odstrjel 93 mrka medvjeda u Sloveniji, što također nije prošlo bez polemika / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Prošle je godine bio dozvoljen odstrjel 93 mrka medvjeda u Sloveniji, što također nije prošlo bez polemika / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Slovensko ministarstvo za zaštitu okoliša odobrilo je odstrjel 200 tih golemih životinja za 2019. godinu. Tu je odluku zatim blokirala ekološka udruga Alpe Adria Green. No slovensko udruženje poljoprivrednika spremno je tužiti slovensku državu ukoliko odluka o odstrjelu mrkog medvjeda bude definitivno poništena



Rat oko mrkog medvjeda u tijeku je u Sloveniji gdje je ministarstvo za zaštitu okoliša odobrilo odstrjel 200 tih golemih životinja za 2019. godinu. 


Tu je odluku zatim blokirala ekološka udruga Alpe Adria Green koja je podnijela žalbu Upravnom sudu i postigla njenu suspenziju, piše Corriere della Sera. 


Kako piše list Il Piccolo, slovensko udruženje poljoprivrednika spremno je s druge strane tužiti slovensku državu ukoliko odluka o odstrjelu mrkog medvjeda bude definitivno poništena, a učinit će to   ‘zbog nepoštivanja normi vezanih za kontrolu populacije opasnih životinja’.




Iako je mrki medvjed zaštićen unutar Europske unije, u Sloveniji je lov na njega dozvoljen. Od 1935. godine jednom je odlukom lov zabranjen, no nakon proglašenja samostalnosti slovenske države, a posebno od 2000. godine, slovenska je država dala zeleno svjetlo odstrjelu medvjeda, pri čemu svake godine odlučuje o kvoti, odnosno broju medvjeda koji smiju biti odstrijeljeni.


Primjerice, prošle je godine bio dozvoljen odstrjel 93 mrka medvjeda, što također nije prošlo bez polemika.  


U Sloveniji lovni turizam predstavlja važni ekonomski sektor. 


Dozvola za odstrjel jednog malog medvjeda stoji otprilike tisuću eura, dok za nešto veću životinju može dostići cijenu od nekoliko tisuća eura.