Snažni uragan

MICHAEL JE STIGAO Floridu pogodila najjača oluja u zadnjih 80 godina, ima i poginulih

Hina

Reuters

Reuters



Uragan Michael odnio je prvu žrtvu na Floridi, dok je više od 400 tisuća privatnih domova i poslovnih prostora u saveznim američkim državama Florida, Georgia i Alabama ostalo bez struje nakon što je ta oluja u srijedu pogodila sjeverozapadno kopno Floride Panhandle.


Prva Michaelova žrtva je muškarac na kojega je palo drvo koje je propalo kroz krov njegove kuće na Floridi, potvrdila je glasnogovornica šerifa okruga Gadsen te savezne američke države a prenosi agencija Reuters.


Tvrtka Duke Energy Corp priopćila je da bi Michael mogao izazvati prekid opskrbe za između 100 i 200 tisuća njezinih klijenata na Floridi, procjenjujući da bi obnova infrastrukture mogla potrajati i dulje od tjedan dana.




Najžešća oluja koja je pogodila Floridu u više od 80 godina, Michael je prelazeći središnju Georgiju oslabio na tropsku oluju, priopćio je u četvrtak američki Nacionalni centar za uragane (NHC).


Trenutno lociran na oko 45 kilometara južno-jugozapadno od macona u Georgiji, s vjetrovima maksimalne brzine 115 kilometara na sat, Michael bi do petka trebao postati posttropska ciklona.


Michael je pogodio američko kopno u srijedu ranije poslijepodne nedaleko Mexico Beacha, oko 32 kilometra jugoistočno od Panama Cityja u regiji Panhandle na Floridi, s vjetrovima brzine i do 249 kilometara na sat.


Oluja koja je iznenadila svojim naglim jačanjem nakon što je krenula prema sjeveru preko Meksičkog zaljeva, uzrokovala je odron tla u gradu Mexico Beach kao uragan četvrte kategorije na Saffir-Simpsonovoj ljestvici od pet stupnjeva.