Krvoproliće

MASAKR Na N. Zelandu najmanje 40 poginulih. Iza napada na džamije stoje antimigrantski radikali?

Hina

Reuters

Reuters

Prema navodima svjedoka, barem jedna osoba je otvorila vatru iz automatskog oružja na ljude koji su dolazili na molitvu u dvije džamije u Christchurchu. Policija je potvrdila da je uhitila jednog atentatora odjevenog u kamuflažnu odoru



Četrdeset osoba ubijeno je a više od 20 teško je ranjeno u napadima na dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurchu u petak, objavila je novozelandska premijerka Jacinda Ardern, prenose agencije.


Ardern je kazala je 30 osoba ubijeno u džamiji Masjid Al Noor, dok je deset ubijenih u džamiji u četvrti Linwood.


»Jasno je da je ovdje riječ o terorističkim napadima«, rekla je Ardern. Ona je dodala da je u Novom Zelandu proglašeno stanje povišene sigurnosne pripravnosti. Četiri osobe su uhićene nakon pucnjave u dvije džamije. Ardern je kazala da su oni ranije izražavali ekstremistička stajališta, ali nisu bili na policijskim popisima praćenih osoba.




Mediji navode izjave svjedoka da je u napadima korišteno automatsko oružje i eksploziv.


U džamiji Al Noor je na molitvi bila i cijela kriket reprezentacija Bangladeša koja je u subotu trebala igrati protiv Novog Zelanda, a Reuters objavljuje da nitko od njih nije ustrijeljen.


Policija upozorava građane u središtu grada da ne napuštaju svoje domove, a zatvorene su i škole u cijelom Christchurchu.


»Ovo je jedan od najcrnjih dana na Novom Zelandu. Ono što se dogodilo je bio nezabilježen čin nasilja«, kazala je premijerka Jacinda Ardern.


Prema popisu iz 2013. godine jedan posto stanovništva Novog Zelanda su muslimani.