Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: -1° 1n
Sutra: -1° -1° 1n
16. prosinca 2018.

London odbacio ekvadorski zahtjev za davanje diplomatskog statusa Assangeu

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 11. siječanj 2018. u 16:29 2018-01-11T16:29:35+01:00

 Velika Britanija je odbacila zahtjev Ekvadora da se osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu odobri diplomatski status, objavio je u četvrtak glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova.

Assange je više od pet godina zatočen u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu koje mu je 2012. dalo azil kako bi izbjegao izručenje u Švedsku zbog optužbi o silovanju.
On je više puta odbacio te optužbe, tvrdeći da su one zavjera kako bi ga se izručilo Sjedinjenim Državama.
»Ekvadorska vlada je nedavno zatražila diplomatski status za gospodina Assangea ovdje u Britaniji«, otkrio je glasnogovornik.
»Britanija je odbila taj zahtjev i ne razgovara s Ekvadorom po tom pitanju«.

»Ekvador zna da je rješenje ovog pitanja da Assange napusti veleposlanstvo i suoči se s pravosuđem«, dodao je glasnogovornik.
Švedsko tužiteljstvo je u svibnju odustalo od istrage o navodnom silovanju, no britanska policija je objavila kako bi Assange u slučaju izlaska iz veleposlanstva ipak bio uhićen zbog kršenja uvjeta oko jamčevine.

Ime čelnika WikiLeaksa pojavilo se u ekvadorskoj bazi identifikacijskih brojeva, zbog čega se smatra da je vjerojatno dobio državljanstvo te južnoameričke države.
Taj bivši haker razljutio je Washington objavom stotina tisuća tajnih američkih diplomatskih depeša u kojima su često izneseni veoma kritični stavovi o svjetskim čelnicima, od ruskog predsjednika Vladimira Putina do saudijske kraljevske obitelji.
Assange je stoga za neke heroj koji je razotkrio zloupotrebe moći vlada i koji promiče slobodu govora, no za druge je kriminalac koji je otkrivanjem tajni potkopao sigurnost zapadnih država.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka