Reakcija na presudu

London obustavio dodjelu novih ugovora o prodaji oružja Rijadu

Hina

REUTERS

REUTERS

Žalbeni sud u Londonu je ocijenio u četvrtak da je britanska prodaja oružja Saudijskoj Arabiji u prilikama sukoba u Jemenu obilježena »pravnom pogreškom u vezi s važnim pitanjem«.



Britanska vlada je u četvrtak priopćila da privremeno prekida dodjelu novih ugovora o prodaji oružja Rijadu kojim bi se ovaj mogao koristiti u Jemenu, nakon odluke žalbenog suda u Londonu u kojoj se vladu poziva da »preispita« svoje dosadašnje postupanje na tom polju.


»Ne slažemo se s odlukom i zatražit ćemo dozvolu za podnošenje žalbe«, rekao je ministar za međunarodnu trgovinu Liam Fox u britanskom parlamentu.


»U međuvremenu nećemo izdavati nove dozvole (za prodaju oružja) Saudijskoj Arabiji i njezinim partnerima u koaliciji koje bi se mogle upotrijebiti u jemenskom sukobu«, dodao je.




Žalbeni sud u Londonu je ocijenio u četvrtak da je britanska prodaja oružja Saudijskoj Arabiji u prilikama sukoba u Jemenu obilježena »pravnom pogreškom u vezi s važnim pitanjem«.


Britanska vlada »nije procijenila je li koalicija koju vode Saudijci dosad kršila međunarodno humanitarno pravo tijekom sukoba u Jemenu i nije ni pokušala to učiniti«, obrazložio je Terence Etherton sa žalbenog suda, uputivši poziv vladi da preispita svoju praksu.


»Vlada mora proučiti to pitanje«, istaknuo je. Sudac je ipak dodao da odluka ne znači da se »izdavanje dozvola za izvoz oružja Saudijskoj Arabiji« mora »odmah prekinuti«.Godine 2015. organizacija koja se protivi prodaji oružja Campaign Against Arms Trade (CAAT) podnijela je tužbu britanskom sudu želeći zaustaviti britansku prodaju bomba i borbenih zrakoplova Saudijskoj Arabiji. Ta zemlja od 2015. vojno intervenira u susjednom Jemenu na čelu koalicije koja se bori na strani provladinih snaga a protiv pobunjenih Hutija kojima pomaže Iran.Kako navodi nevladina organizacija CAAT, britanska vlada je kriva za »teško i opetovano kršenje« međunarodnog humanitarnog prava zbog isporuke oružja koaliciji.Organizacija koja se obratila žalbenom sudu pošto ju je u srpnju 2017. odbio Visoki sud u Londonu, »pohvalila« je odluku donesenu u četvrtak.

»Ta povijesna odluka znači da vlada mora odmah prestati izdavati nove dozvole za izvoz oružja, poništiti postojeće i preispitati sve odluke o izvozu oružja u Saudijsku Arabiju«, navodi u priopćenju.