Kafr Aqab

Ljubav na ničijoj zemlji: Kako je mračno naselje u Jeruzalemu postalo raj za mnoge bračne parove

Nenad Hlača

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Ako je jedan od bračnih drugova rođen na Zapadnoj obali, a drugi na izraelskom teritoriju, jedino mjesto gdje mogu zajedno živjeti je ovaj raspadnuti slam – Kafr Aqab



JERUSALEM Kafr Aqab nije mjesto iz snova niti romantično izletište; prenapučena četvrt odsječena od istočnog Jeruzalema izraelskim blokadama prema okupiranoj Zapadnoj obali. Mjesto je to zloglasno zbog uništene infrastrukture, trgovine drogama i nasilja. No mnogim Palestincima je to jedino mjesto u kojem mogu živjeti. Ako je jedan od bračnih drugova rođen na Zapadnoj obali, a drugi na izraelskom teritoriju, jedino mjesto gdje mogu zajedno živjeti je ovaj raspadnuti slam – Kafr Aqab. 


Kad je 23-godišnja Yacout Alqam stanovnica Istočnog Jeruzalema, upoznala svog zaručnika, svidjelo joj se što je jako ljubazan, slobodnih pogleda na svijet. Sve joj je na njemu bilo lijepo. Ali postojala je jedna »kvaka«: Problem osobne iskaznice. 


Kada izlazi iz Istočnog Jeruzalema Alqam nosi izraelsku osobnu iskaznicu s boravištem u Jeruzalemu, što joj nosi mnoge pogodnosti, ali ne i državljanstvo. Izrael je anektirao to područje nakon rata 1967. godine, no to nije priznala međunarodna zajednica. 




Njen zaručnik Adham Abu Lateefa (23) je Palestinac sa Zapadne obale, teritorija koji je Izrael takođe osvojio u ratu 1967. godine, ali je danas samoupravno područje s palestinskim vlastima. Budući da ima osobnu iskaznicu Zapadne obale, Lateefa po izraelskim zakonima ne smije živjeti u Istočnom Jeruzalemu. Alqam pak ne smije živjeti na Zapadnoj obali jer riskira da joj izraelske vlasti oduzmu dozvolu boravka u Istočnom Jeruzalemu.


Tako da zajedno s tisućama sličnih parova, jedinu soluciju zajedničkog života vide u »zoni sumraka« – u četvrti Kafr Aqab.


Foto: REUTERS


Foto: REUTERS



Stanovnici Kafr Aqaba općinski porez plaćaju Istočnom Jeruzalemu, pa Alqam može živjetu u Kafr Aqabu bez straha od gubitka boravišne dozvole. Kako se izraelski kontrolni punktovi izdvojeni iz Kafr Aqaba, njezin zaručnik može boraviti u četvrti iako ima osobnu iskaznicu Zapadne obale. 


Zahvaljujući svom posebnom statusu Kafr Aqab koji je prije bio malo naselje s nekoliko tisuća ljudi, sada je postao četvrt s više desetaka tisuća stanovnika, blokovima visokih zgrada u kojima su stanovi za četvrtinu jeftiniji nego u ostatku Istočnog Jeruzalema. 


Haya Khader je palestinska učiteljica iz Istočnog Jeruzalema, udala se za svoju srednjoškolsku ljubav prije 18 godina, no njezin suprug je stanovnik Zapadne obale. 


Foto: REUTERS


Foto: REUTERS



Netom što su se vjenčali izbio je palestinski ustanak i Izraelci su podigli barijere, zidove koji spriječavaju palestinske upade u grad. Palestinci to vide kao otimačinu njihove zemlje. 


Khader veli da mrzi živjeti u Kafr Aqabu, gdje nitko za njih nije odgovoran, počevši od jadnih, gotovo nikakvih komunalnih službi. Izraelske vlasti rijetko interveniraju, a palestinske vlasti nemaju jurisdikciju nad Kafr Aqabom. Haya Khader kaže da je razočarana postojećom situacijom, no drži je nada da bi jednog dana njezin suprug mogao dobiti dozvolu da živi u Istočnom Jeruzalemu, zahvaljujući izraelskom zakonu o sjedinjavanju obitelji. Dotad njen je život ograničen zidovima ničije četvrti Kafr Aqaba. 


Foto: REUTERS


Foto: REUTERS