Izlazne ankete

Ljevica i AfD vode na izborima u Tirinškoj: Stranke njemačke vladajuće koalicije trpe teške gubitke

Hina

Björn Höcke (AfD), foto: REUTERS

Björn Höcke (AfD), foto: REUTERS

Na saveznoj razini vladajuća Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) je osvojila 8,5 što je 3,9 posto manje, a stranka Zeleni je prema prvim procjenama osvojila 5,5 posto. Liberalno-demokratska stranka (FDP) se s 5 posto nalazi na rubu prelaska izbornog praga i upitan je njezin ulazak u parlament u Erfurtu.



BERLIN – Na izborima u istočnonjemačkoj saveznoj pokrajini Tirinška stranke krajnje ljevice i desnice osvojile su najviše glasova, dok su stranke demokršćansko-socijaldemokratske vlade Angele Merkel pretrpjele teške gubitke.


Prema prvim procjenama na temelju nepotpunih rezultata i rezultata izlaznih anketa instituta Dimapa, kako prenosi javni servis ARD u 18:30, stranka Ljevica osvojila je 29,7 posto glasova što je 1,5 posto više nego na posljednjim izborima za lokalni parlament u Tirinškoj prije pet godina.


Druga po redu po broju glasova je desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) s 23,8 posto glasova, što je gotovo dvostruko više nego na posljednjim izborima.




Kršćansko-demokratska unija (CDU) je sa 22,5 posto, što je 11 posto manje nego na posljednjim izborima, osvojila najslabiji rezultat na izborima o ovoj saveznoj pokrajini.


Na saveznoj razini vladajuća Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) je osvojila 8,5 što je 3,9 posto manje, a stranka Zeleni je prema prvim procjenama osvojila 5,5 posto. Liberalno-demokratska stranka (FDP) se s 5 posto nalazi na rubu prelaska izbornog praga i upitan je njezin ulazak u parlament u Erfurtu.


Procjenjuje se da će formiranje vlade biti teško jer sadašnji rezultat nije dostatan za nastavak koalicije između stranke Ljevice, SPD-a i Zelenih koja je u ovoj saveznoj pokrajini na vlasti posljednjih pet godina.


Moguća je i manjinska vlada na čelu sa sadašnjim premijerom Bodom Ramelowom.


Stranka Ljevica, koja je dijelom nasljednica bivše istočnonjemačke režimske Socijalističke stranke jedinstva, prema procjenama analitičara za svoj uspjeh u Tirinškoj može zahvaliti glavnom kandidatu i aktualnom premijeru Bodi Ramelowu koji je kao prvi premijer neke savezne pokrajine prije pet godina preuzeo vladu u Tirinškoj.


Situacija u Tirinškoj je gospodarski povoljnija nego u ostatku istočne Njemačke što se smatra i razlogom uspjeha premijera Ramelowa u ovoj saveznoj pokrajini.


I dok se Bodo Ramelow smatra predstavnikom umjerenog krila unutar svoje stranke, glavni kandidat AfD-a, Bjoern Hoecke slovi kao vođa ekstremnog krila nacionalno-konzervativne stranke. Procjenjuje se da će Hoeckeov uspjeh u Tirinškoj tu stranku natjerati na daljnje okretanje udesno.


Nakon što je CDU na izborima za lokalne parlamente u Saskoj i Brandenburgu početkom rujna doživio teške gubitke, procjenjuje se da bi to moglo povećati pritisak na novu predsjednicu stranke Annegret Kramp-Karrenbauer koja je prošlog prosinca od Angele Merkel preuzela vodstvo stranke i slovi kao njezina nasljednica na poziciji kancelarke.


Novi gubitak glasača mogao bi rasplamsati i unutarstranačku borbu unutar CDU-a za premoć u stranci.


Loš rezultat stranaka koje tvore demokršćansko-socijaldemokratsku vladu Angele Merkel mogao bi povećati i pritisak na koalicijsku vladu i pojačati zahtjeve unutar SPD-a u kojem se krilo koje traži izlazak iz koalicije s CDU-om smatra da birači SPD kažnjavaju zbog suradnje s CDU-om.


Izlaznost na izborima u Tirinškoj je s 65 posto 13 posto veća nego na izborima prije pet godina.