Clare Gerada

Liječnica koja je preboljela zarazu: Petog dana simptomi su počeli nestajati, a javio se metalan okus u ustima

P. N.

foto: REUTERS/Flavio Lo Scalzo, Flickr

foto: REUTERS/Flavio Lo Scalzo, Flickr

S virusom se borila kroz idućih pet dana. Bila je to, kaže, gadna bolest. - Samo sam željela da prođe, ali nikad nisam pomislila da me može ubiti, piše liječnica Clare Gerada.



“Mislila sam da je magnet za frižider u obliku Kipa slobode jedini suvenir koji sam donijela s konferencije u New Yorku. Jedva dva dana kasnije shvatila sam da sam donijela puno više.” Ovim riječima započinje svoju ispovijest o borbi s koronavirusom šezdesetogodišnja britanska liječnica Clare Gerada, koja je virus pokupila na putovanju u Ameriku.


– Negdje u mom tijelu razvijao se Covid-19, što se pokazalo par dana nakon što sam se vratila u Veliku Britaniju. Prvi simptomi bili su jednaki onima koje izaziva jat-lag: umor, glavobolja i osjećaj bezvoljnosti. Suhi kašalj koji se javio protumačila sam kao posljedicu udisanja “avionskog zraka”. Ono s čim nisam mogla pogriješiti bila je temperatura, koja nije prelazila 38,8 stupnjeva Celzija. Moje korona-iskustvo moglo je započeti, napisala je britanska liječnica.


S virusom se borila kroz idućih pet dana. Bila je to, kaže, gadna bolest. – Samo sam željela da prođe, ali nikad nisam pomislila da me može ubiti, piše liječnica Clare Gerada.





Nakon što je shvatila da se ne osjeća dobro i da to nije posljedica dugog leta, kontaktirala je nadležne službe i potišla na testiranje.


– Tad sam se vratila u krevet i u krevetu ostala danima, odlazeći samo do toaleta. Simptomi su onakvi o kakvima nam govore, kao kod gripe, uz visoku temperaturu, suh kašalj i bolno grlo. Imala sam i glavobolje, bolove u prsnim mišićima od kašljanja i – kad bih se digla od kreveta – vrtoglavicu. Petog dana bolesti simptomi su počeli nestajati, a ostao je metalan okus u ustima. Nisam trebala spasonosne lijekove ni intervencije. Iako sam s druge strane mladosti, nisam imala problema sa zdravljem te su po dva paracetamola tri puta dnevno i limunada bili sve što trebam. Pileća juha učinila je čudo i vratila mi apetit, piše britanska liječnica.


Njezin suprug bio je u stanu, ali oboje su vrlo pazili da ne dođe u kontakt s virusom.


– Dakle, moje je iskustvo ovo: bila je to najgora bolest koju sam imala u svom životu. Kad ovo kažem, nemam puno toga za usporediti s koronom, tek dječje bolesti, gripu, zubobolju i uganuća, piše liječnica.