Susret u Sočiju

Lavrov poručio SAD-u: Nepovjerenje šteti vašoj i našoj sigurnosti

Hina

Mike Pompeo i Sergej Lavrov / REUTERS

Mike Pompeo i Sergej Lavrov / REUTERS

Moramo ponovo izgraditi povjerenje na svim razinama našeg dijaloga«, poručio je šef ruske diplomacije



Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je svog američkog kolegu, koji se u utorak nalazi u posjetu Rusiji, da nepovjerenje između nekadašnjih hladnoratovskih suparnika šteti objema stranama.


»Ovo nepovjerenje koje između nas postoji šteti vašoj i našoj sigurnosti«, kazao je Lavrov američkom državnom tajniku Mikeu Pompeu na sastanku u Sočiju.


»Moramo ponovo izgraditi povjerenje na svim razinama našeg dijaloga«, poručio je šef ruske diplomacije , a Pompeo je istaknuo da je došao u posjet Rusiji jer je američki predsjednik Donald Trump »odlučan u namjeri da se odnosi između dviju strana poboljšaju«.




»Nismo suparnici po svim pitanjima«, kazao je Pompeo, prisjećajući se osobnog iskustva iz protuterorističke suradnje s Rusijom koja je »spašavala američke i ruske živote«.


Pompeo je, prema planu, trebao u ponedjeljak stići u Moskvu, ali je odgodio taj dio puta i proslijedio u Bruxelles kako bi s američkim saveznicima porazgavarao o »najnovijim prijetećim postupcima« Irana.


Iran, saveznik Rusije, prošli tjedan je objavio da se djelomično povlači iz međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015. navodeći kao razlog američko povlačenje iz tog sporazuma i ponovno uvođenje ekonomskih sankcija. Lavrov je tada optužio SAD za »neodgovorno ponašanje«.


Pompeo će se krajem dana sastati i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Prema najavama, razgovarati će o kontroli nuklearnog naoružanja, posebice vezano uz Iran i Sjevernu Koreju, ali i krizi u Venezueli i sukobu u Siriji.