Gužva u coffe shopovima

Lako za brašno i WC papir, Nizozemci u redovima za kupnju – marihuane

Hina

REUTERS

REUTERS



Uživatelji marihuane stali su u redove ispred nizozemskih coffee shopova u nedjelju nakon što je vlada naredila njihovo zatvaranje u pokušaju suzbijanja zaraze.


Deseci mušterija su stali u redove kako bi se opskrbili zalihama prije zatvaranja kafića s marihuanom koji možda tjednima neće otvoriti svoja vrata.


Popularni nizozemski coffee shopovi postali su dio nacionalnog imidža u inozemstvu baš kao i seks klubovi u slavnoj amsterdamskoj četvrti crvenih svjetala, kojima je također naređeno da se zatvore do 18 sati kad i ostali barovi i restorani.




„Možda u naredna dva mjeseca nećemo moći nabaviti travu, tako da bi bilo lijepo imati barem malo kod kuće“, rekao je Nizozemac Jonathan ispred coffee shopa u Hagu.


Redovi su nastali samo nekoliko minuta nakon što su nizozemski ministri zdravlja i obrazovanja na konferenciji za medije najavili zatvaranje mnogih poslovnih objekata, kao i svih nizozemskih škola.


Slične scene viđene su diljem zemlje, a društvenim mrežama dijelile su se slike dugačkih redova ispred coffee shopova u glavnom gradu Amsterdamu i povijesnom sveučilišnom gradu Utrechtu.


Nekoliko dana ranije ljudi su navalili u supermarkete da bi sebi kupili toaletnog papira i tjestenine, no nagla objava o zatvaranju coffee shopova značila je da se nekima otvaraju drugi prioriteti.


Redovi su se stvorili i u Roermondu blizu granice s Njemačkom, uslijed strahova da će njemačka vlada zatvoriti granicu s Nizozemskom nakon što je već u ponedjeljak uvela stroge kontrole za one koji dolaze iz Francuske, Austrije, Švicarske, Luksemburga i Danske.


Marihuana nije legalna u Nizozemskoj, no 1976. godine dekriminalizirano je posjedovanje manje od pet grama pod takozvanom politikom „tolerancije“.


Redovi za kupnju marihuane stvorili su se unatoč tome što je ministar zdravlja Bruno Bruins  na konferenciji za medije u nedjelju poručio: „Na stvarajte prevelike zalihe. Nije potrebno.“


Premijer Mark Rutte će se u ponedjeljak obratiti naciji u kojoj je dosad od Covida-19 zabilježeno više od 19 smrti i 1135 osoba zaraženo je koronavirusom.