Laburisti obećavaju novi referendum: Corbyn pozvao na prijevremene izbore kako bi se okončala kriza radi brexita

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

"Ako dođe do prijevremenih izbora ove jeseni, Laburisti će se obvezati održati referendum, posljednju riječ dati građanima i ponuditi im vjerodostojne opcije pa i opciju ostanka", rekao je Corbyn.



LONDON – Britanski oporbeni vođa Jeremy Corbyn pozvao je na prijevremene izbore u Velikoj Britaniji kako bi se okončao zastoj oko brexita u trenutku kad premijera Borisa Johnsona pritišću da raspusti parlament.


Corbyn je rekao da će Laburistička stranka, ako pobijedi, raspisati drugi referendum o izlasku Britanije iz Europske unije, nakon prvog koji je održan 2016. i na kojem su se stanovnici izjasnili za izlazak.


Konzervativni vođa Boris Johnson ne želi raspisati izbore, ali će možda biti primoran ako mu se ne izglasa povjerenje u parlamentu.




“Laburisti vjeruju da se odluka o rješavanju krize oko brexita treba prepustiti građanima”, rekao je Corbyn, prema pisanju britanskog Press Associationa.


“Ako dođe do prijevremenih izbora ove jeseni, Laburisti će se obvezati održati referendum, posljednju riječ dati građanima i ponuditi im vjerodostojne opcije pa i opciju ostanka”, rekao je Corbyn.


Johnson je obećao izvesti Britaniju iz EU-a do 31. listopada i u slučaju brexita bez sporazuma.


EU nema namjeru razmatrati zahtjev Johnsona za ponovnim pregovorima o sporazumu dogovorenom s njegovom prethodnicom, Theresom May.


Sporazum nije prošao u britanskom parlamentu u kojemu sjede mnogi zastupnici koji poput Corbyna žele spriječiti brexit bez sporazuma.


Navodno bi parlament trebao ponovno zasjedati “za nekoliko dana”, nakon ljetne stanke.


U nedjelju su procurili vladini dokumenti koje je objavio Sunday Times, a prema kojima će se Britanija suočiti s nestašicom hrane, lijekova i goriva u slučaju brexita bez sporazuma.