Prijateljsko uvjeravanje

LJUBLJANA POD PRITISKOM Slovenija se prepala priznanja Palestine

Denis Romac

Palestinci u borbi za slobodu /  REUTERS

Palestinci u borbi za slobodu / REUTERS

Iako šef slovenske diplomacija Karl Erjavec snažno podržava priznanje Palestine, izgleda da se premijer Miro Cerar u zadnji čas predomislio i odlučio odluku prepustiti novoj vladi



Odbor za vanjsku politiku slovenskog parlamenta jučer je ponovno raspravljao o inicijativi o priznanju Palestine kao neovisne i suverene države, što je vjerojatno posljednji pokušaj da se donese ta važna odluka u sadašnjem parlamentarnom sazivu, iako je malo vjerojatno da će odluka o priznanju na koncu biti izglasana. Unatoč činjenici da aktualni šef slovenske diplomacije Karl Erjavec snažno podržava ideju o priznanju Palestine, glavna koalicijska stranka slovenskog premijera Mire Cerara ohladila se u međuvremenu od tog prijedloga, što je vjerojatno rezultat diplomatskog pritiska Izraela i SAD-a.


Prijedlog priznanja Palestine na dnevnom je redu u Ljubljani praktično od početka mandata Cerarove vlade. Takav je prijedlog prije nekoliko godina predložila slovenska opozicijska Ljevica, a tada je odlučeno da će Slovenija za takvu odluku tražiti potporu drugih članica Europske unije, kako bi priznala neovisnost palestinske države s drugim članicama EU. Palestinu je dosad priznalo 136 od 193 članice UN-a. Među njima je i Švedska, a još je nekoliko članica EU potvrdilo da razmišlja o takvoj odluci.



Oko ovog pitanja podijeljena je i najveća parlamentarna stranka, Cerarov SMC, s obzirom na to da se premijer Cerar sada protivi odluci o priznanju Palestine, dok šef parlamenta Milan Brglez, inače stručnjak za međunarodnu politiku i međunarodno pravo, odluku o priznanju Palestine načelno podržava, iako je kritičan kada je riječ o procesu donošenja ove odluke. Budući da se slovenska vlada nije jasno izjasnila o ovom prijedlogu, ni odbor za vanjsku politiku jučer nije imao pravnu podlogu za odlučivanje o priznanju Palestine, premda će prije petka, za kada je zakazana izvanredna parlamentarna sjednica na tu temu, morati još jednom o tome odlučivati, jer je odluka odbora preduvjet za parlamentarnu odluku. Konačnu odluku o inicijativi Ljevice o priznanju Palestine tako će parlament donijeti u petak, no malo je vjerojatno da će ona biti pozitivna, s obzirom na to da prijedlog zasad podržava samo 25 od ukupno 90 članova slovenskog parlamenta.





Propali pokušaj


Međutim, Slovenija je ipak ostala usamljena u svojoj najavi da će priznati Palestinu. Ljubljana u EU-u nije uspjela pridobiti nijednu saveznicu. Koncem prošle godine ipak se pojavila inicijativa da Ljubljana sama, bez drugih članica EU-a, prizna Palestinu, a takvu je ideju snažno podržao i ministar Erjavec, za što je u jednom trenutku uspio pridobiti i ostale čelnike vladajuće koalicije.


No ubrzo su sa svih strana počela stizati upozorenja i negativne reakcije. Jedna od njih bila je i reakcija američkih židovskih organizacija, koje su zbog najave priznanja Palestine pisale premijeru Ceraru, izražavajući zabrinutost i tvrdeći da bi priznanje Palestine bilo kontraproduktivno za mirovni proces. No čini se da su se čelnici u Ljubljani najviše pokolebali nakon posjeta izraelskog veleposlanika u Austriji, koji je akreditiran i u Sloveniji. Veleposlanik Ejal Sela slovenske je čelnike upozorio na negativne posljedice slovenskog priznanja Palestine, nakon čega je premijer Cerar, premda je i dalje uvjeravao da postoji »načelna suglasnost« da Slovenija treba priznati Palestinu, od svojih ministara zatražio izvještaje o mogućim pozitivnim i negativnim posljedicama do kojih bi slovensko priznanje Palestine dovelo.


Suzdržani Pahor


To je dodatno zakompliciralo situaciju i dovelo do blokade ove odluke. Pojavila su se, naime, ozbiljna upozorenja da bi se Slovenija zbog takve odluke suočila s diplomatskom izolacijom od strane Izraela, zbog koje bi moga pretrpjeti i gospodarsku štetu, iako Slovenija s Izraelom ostvaruje gospodarsku razmjenu od samo stotinjak milijuna eura godišnje, pa šteta ne bi trebala biti prevelika.


Međutim, i to je dovelo do povlačenja premijera Cerara, iako je ministar Erjavec nastavio glasno zagovarati ideju prema kojoj Slovenija ne treba čekati odluke ostalih članica EU i treba do kraja mandata sadašnje vlade treba priznati Palestinu, uvjeravajući da oni koji tvrde kako će Slovenija zbog toga trpjeti posljedice »pretjeruju«.


Prema priznanju Palestine suzdržan je predsjednik države Borut Pahor, a toj se odluci snažno protive opozicijske desne stranke, poput Slovenske demokratske stranke Janeza Janše i demokršćanske Nove Slovenije. Iz te stranke dolazi i Jožef Horvat, čelnik odbora za vanjsku politiku, koji smatra da sadašnja odlazeća vlada, kojoj mandat istječe za nekoliko dana, nema ovlasti za takvu odluku. U opoziciji smatraju kako je tako dalekosežnu odluku nekorektno donositi na samom koncu mandata sadašnje vlade, jer se tako posljedice odluke prepuštaju budućoj vladi.