Za veliku koaliciju

Krug oko Dimitrija Rupela protiv Šarčeve vlade o kojoj će u petak glasati parlament

Hina

Reuters

Reuters



LJUBLJANA Skupina intelektualaca i političara konzervativnih stranaka okupljena oko Dimitrija Rupela u utorak je pozvala na sastavljanje vlade velike koalicije umjesto manjinske koju bi vodio ljevičar Marjan Šarec, a o kojoj će u petak glasati parlament.


Dugogodišnji nekadašnji ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, zatim Peter Jambrek, Romana Jordan, Matej Avbelj i Tomaž Zalaznik, navode u otvorenom pismu javnosti da biŠarčeva vlada pet stranaka koju bi podržala i stranka Ljevica (L) bila »ekstremno lijeva« i nestabilna.


Ta bi vlada zanemarivala odnose za Zapadom i saveznicima u EU i NATO savezu i ne bi mogla riješiti niti odnose sa susjednim državama, ocjenjuju u pismu koje je objavio »Portal plus«, blizak konzervativnoj desnici.




Pozivaju na formiranje velike koalicije najvećih stranaka u kojoj bi bio uravnotežen odnos dominantnih snaga slovenske ljevice i desnice, a vodila bi je politički neutralna osoba, po sposobnostima i neutralnosti slična nekadašnjem premijeru Janezu Drnovšeku čije ime ne navode.


Intelektualci i političari, mahom simpatizeri konzervativnih stranaka desnice, predlažu dvije varijante »velike koalicije« u kojoj bi uz stranku Janeza Janše i demokršćansku Novu Sloveniju (NSI) bile još i stranke bivših premijera Mire Cerara i Alenke Bratušek, te Šarčeva stranka, ali i Nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčiča.


Smatraju da bi odnose u takvoj mogućoj koalicijskoj vladi trebalo urediti na osnovi postignutog izbornog rezultata. Prema njihovu prijedlogu takvom bi vladom upravljao »koordinator«, neka vrsta predsjednika vlade koji bi imao 4 potpredsjednika za različita područja i koji bi dolazili iz najvećih stranaka.


Osim toga, vlada bi imala i ministra financija, glavnog tajnika vlade i takav model vladavinje osigurao bi političku »inkluzivnost« koja je, pišu potpisnici, u Sloveniji napuštena nakon završetka mandata prve Janšine vlade u razdoblju 2004-2008.


Za razliku od takve široke i razvojne vlade koja bi bila stabilna i rješavala probleme, Šarčeva vlada bit će »politički pristrana, retrogradna, neučinkovita i nesposobna za razvoj i reforme, a prema većini ocjena i kratkotrajna«, upozoravaju slovenski intelektualci okupljeni oko Rupela.


Osim toga, kao »jedna od ekstremno lijevih vlada«, Šarčeva vlada neće moći uspostaviti prijateljske odnose sa Sloveniji susjednim zemljama niti s najvažnijim državama u EU-u i NATO savezu, upozorava taj krug naklonjen Janezu Janši. Relativni pobjednik izbora održanih 3. lipnja Janša je zbog nedostatka koalicijskih partnera za sada odustao od mogućnosti formiranja nove vlade.