Velika Britanija

Kraljica Elizabeta odobrila suspenziju parlamenta. Što to znači

Hina

REUTERS

REUTERS

ijesni oporbeni čelnici u pismu kraljici izrazili su svoje neslaganje i zatražili da ih primi, prijeteći uvlačenjem britanskog 93-godišnjeg monarha u ustavnu krizu.



Britanska kraljica Elizabeta odobrila je plan premijera Borisa Johnsona da suspendira parlament, objavilo je u srijedu Kraljevsko vijeće, službeno tijelo sastavljeno od kraljičinih savjetnika.


U priopćenju stoji da će parlament biti suspendiran između 9. i 12.rujna pa do 14. listopada.


»Njezino visočanstvo naredilo je da će parlament biti suspendiran ne prije ponedjeljka 9. rujna i ne kasnije od četvrtka 12. rujna do ponedjeljka 14. listopada«, stoji u priopćenju.U dosad najodvažnijem potezu da izvuče zemlju iz EU-a sa ili bez sporazuma, Johnson je najavio da će obraćanje kraljice, koje se tradicionalno smatra službenim otvaranjem nove parlamentarne sezone, zakazati za 14. listopada, što znači da zastupnički dom dotad ne bi radio.

Kraljica je pristala na taj datum, de facto suspendirajući parlament od sredine rujna na mjesec dana.




Bijesni oporbeni čelnici i u pismu kraljici izrazili su svoje neslaganje i zatražili da ih primi, prijeteći uvlačenjem britanskog 93-godišnjeg monarha u ustavnu krizu.


Upitan pokušava li na taj način blokirati političare koji žele odgoditi izlazak Britanije iz EU-a, Johnson je novinarima rekao da je to »apsolutno netočno«.


»Time bi se dalo još vremena objema stranama oko tog ključnog summita 17. listopada (summit europskih čelnika), vrijeme u kojem bi zastupnici raspravili Brexit i sva druga pitanja. radi se o dodatnom vremenu«, izjavio je premijer.


Suspenzija parlamenta izazvala je pomutnju na političkoj sceni, samo nekoliko tjedana uoči jedne od povijesno najspornijih odluka u povijesti zemlje.


Uz to je povećala i izglede da se u parlamentu glasa o povjerenju Johnsonu, što bi moglo dovesti do novih izbora.


»Da ne bude zabune, ovo je državni udar na britanski način«, rekao je John McDonnell, drugi čovjek oporbenih laburista.


»Što god tko mislio o Brexitu, jednom kada premijeru dopustite da spriječi puno i slobodno djelovanje naših demokratskih institucija na vrlo ste skliskom terenu«, dodao je.


Vijest je izazvala oštar pad funte.


Engleska crkva je objavila da bi kaotični Brexit pogodio siromašne i ne bi doveo do pomirbe podijeljene zemlje.


Američki predsjednik DOnald Trump napisao je na Twitteru: »Bilo bi jako teško da Jeremy Corbyn, čelnik Laburističke stranke, traži glasanje o povjerenju novome premijeru Borisu Johnsonu, osobito u svjetlu činjenice da je Boris upravo ono što je Britanija tražila i dokazat će da je ‘velik’!. Volim Veliku Britaniju«.


Johnson obećava da će se Brexit dogoditi 31. listopada, sa ili bez dogovora s Bruxellesom.


Njegovim najnovijim potezom parlamentu bi se ograničilo vrijeme za sprječavanje ‘tvrdog’ Brexita, a na njega se odlučio dan nakon što su se zastupnici koji se protive takvom scenariju sastali da bi smislili kako će kroz parlamentarnu proceduru primorati britanskog premijera da odgodi Brexit.


Uz samo jedan glas koji mu osigurava većinu u parlamentu sa 650 zastupnika, članovi njegovih konzervativaca koji se protive izlasku bez sporazuma moraju odlučiti na čijoj su strani.


»Mislim da je vjerojatnije glasanje o povjerenju vladi, jer je nemoguće da se spriječi prerogacija (suspenzija parlamenta). U tom slučaju je ljudima poput mene teško zadržati povjerenje u vladu«, rekao je proeuropski konzervativni zastupnik Dominic Grieve.


Predsjednik parlamenta John Barlow, moćni političar koji je dosad pokazao da je spreman prekršiti ustaljena proceduralna pravila kako bi omogućio raspravu o Brexitu, smatra »posve jasnim« da je cilj Johnosnova poteza ograničiti raspravu.


»Suspenzija rada parlamenta bila bi uvreda za demokratske procese i prava zastupnika kao predstavnika naroda«, priopćio je Barlow koji je na referendumu 2016. glasao za ostanak Britanije u Uniji.


Philip Hammond, član Johnsonove stranke i bivši ministar financija koji je obećao da će spriječiti neuređen Brexit, nazvao je »ustavnom sramotom« slučaj kada vlada ne bi odgovarala parlamentu.