Nije ispunila očekivanja

Kraj euforije: Srbijanska LGBT zajednica podijeljena treba li gay premijerka sudjelovati na Povorci ponosa

P. N.

Foto Pixabay.com

Foto Pixabay.com

Nakon prošlogodišnje euforije, dio srpske LGBT zajednice ne podržava ideju da njihova predsjednica Vlade Ana Brnabić, koja svoju homoseksualnu orijentaciju ne skriva od javnosti, sudjeluje na Povorci ponosa u Beogradu.



Uoči današnjeg Gay Pridea u Beogradu podijeljeni su stavovi LGBT aktivista o pitanju treba li predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ujedno prva LGBT političarka na tako visokoj poziciji na Balkanu, sudjelovati u ovogodišnjoj Povorci ponosa u glavnom gradu Srbije, piše britanski BBC.


Dok je prošlogodišnje izdanje Pridea u Beogradu bilo prepuno postera „Ana je ovdje” čime su aktivisti izrazili ponos i nadu u bolje sutra za sve pripadnike LGBT zajednice koji su s Anom Brnabić dobili prvu visokopozicioniranu predstavnicu, otvorenu po pitanju svoje istospolne seksualne orijentacije, godinu dana nakon entuzijazam je splasnuo.


LGBT prava u Srbiji i dalje su vrlo ograničena, novi zakoni daleko su od primjene u praksi, a nije se smanjio ni veoma visok broj napada na homoseksualce te su netrpeljivost i mržnja u javnom diskursu i dalje dominantni.




Razočarani takvim stanjem, aktivisti su ove godine uoči Povorke 2018 pokrenuli kampanju „Reci ne” čiji je cilj sprječavanje dolaska političara na povorku, s obzirom na to da za prava LGBT zajednice nisu učinili gotovo ništa, a u fokusu kampanje nalazi se upravo predsjednica Vlade RS Ana Brnabić.


Brnabić je tijekom prošlogodišnje povorke poručila da će LGBT prava doći na red kada se riješe važni problemi poput inflacije, mirovina i životnog standarda građana, a Predrag Aždejković, predsjednik udruge GLIC koja organizira Povorku, komentirao je za BBC njenu izjavu skandaloznom.


Nezadovoljan trudom drugih gej aktivista Aždejković je u lipnju pokrenuo drugu Povorku ponosa s ciljem da vrati smisao povorke običnim ljudima.


“Kažu: “Imate gej predsjednicu vlade, dvije parade, trebali biste biti sretni. – No to je sve izmišljeno”, rekao je Aždejković za BBC nezadovoljan stanjem u državi.