Odgođena ratifikacija sporazuma

Kosovska oporba upotrijebila suzavac u parlamentu

Hina

Reuters

Reuters

Kosovska oporba u srijedu je odgodila ratifikaciju sporazuma o graničnom pitanju s Crnom Gorom, smatrajući kako je riječ o 'prodaji' zemlje te je upotrijebila suzavac na sjednici parlamenta sazvanoj da bi se ratifikacija potaknula



PRIŠTINA Kosovska oporba u srijedu je odgodila ratifikaciju sporazuma o graničnom pitanju s Crnom Gorom, smatrajući kako je riječ o ‘prodaji’ zemlje te je upotrijebila suzavac na sjednici parlamenta sazvanoj da bi se ratifikacija potaknula.


Oporba priznaje da je sporazum o granici iz 2015. ključan uvjet za bezvizni režim Kosova s EU-om, no oporbena stranka Vetevendosje odlučno se tomu protivi tvrdeći da će se na taj način nepotrebno susjednoj državi prepustiti oko 8000 hektara kosovskog teritorija.


Da bi prekinuli raspravu i glasanje oporbeni su zastupnici bacili suzavac u parlamentu, natjeraviši zastupnike da napuste prostoriju.




Sjednica je odgođena da bi se prostorija prozračila, no kad su se zastupnici počeli vraćati suzavac je bačen ponovno.


Još nije poznato kad će se sjednica nastaviti.


Povjerenik EU-a za proširenje, Johannes Hahn, u tweetu je osudio incident: »Ovakvom ponašanju u demokraciji nema mjesta«. »Na ovaj važan dan kosovski čelnici moraju preuzeti odgovornost i glasati za sporazum«, napisao je.


Američki veleposlanik na Kosovu Greg Delawie novinarima je rekao: »Ovo se ne bi smjelo događati u jednoj europskoj državi.«