Nije poštivao samoizolaciju

Korona party: Otišao na tulum i tamo zarazio 11 ljudi, prijeti mu do 15 godina zatvora

P. N.

FOTO/REUTERS

FOTO/REUTERS

"Svatko tko mora biti u karanteni će ili poštivati zakon ili biti kazneno gonjen", kaže argentinski predsjednik.



Ukoliko Erica Toralea (24) proglase krivim za širenje koronavirusa u Argentini, suočit će se s do petnaest godina zatvora, prenosi LADBible.


Trenutno se nalazi u kućnom pritvoru nakon što je odbio pratiti pravila samoizolacije u Argentini te je unatoč tome što se nedavno vratio iz SAD-a, otišao na rođendanski tulum svoga prijatelja.


Tulum se održao u gradu Moreno, blizu Buenos Airesa, a jedanaest je ljudi nakon rođendanskog slavlja, zaraženo. Još ih je petnaest na promatranju ne bi li se otkrilo imaju li simptome. Vlasti traže i bliske kontakte Toralesa s kojima se našao po povratku u državu 13. ožujka.




Samo dan prije nego što je prekršio samoizolaciju da bi otišao na tulum, vlada Argentine je donijela zakon kojim nalaže da se svi stanovnici po povratku iz inozemstva stave u samoizolaciju na četrnaest dana.


Torales je bio bolestan, a nakon testiranja je ustanovljeno da ima COVID-19, pet dana nakon što je bio na tulumu gdje je uz njega bilo još stotinu ljudi. Mladić je morao predati svoju putovnicu i nalazi se u kućnom pritvoru, nakon što je 25. ožujka pušten iz bolnice. Kuću smije napustiti samo u svrhu medicinskih pregleda.


Državni tužitelj Santiago Marquevich kaže: “Dan nakon što se vratio u državu i unatoč zabranama donesenim iz potrebe i hitnosti od strane predsjednika države, zbog kojih je morao ostati u kući 14 dana, optuženi je odlučio otići na tulum.”


LADBible prenosi da je koronavirusom u Argentini zaraženo 690 ljudi, a 17 ih je preminulo. 


Prilikom donošenja zakona o karanteni, predsjednik Alberto Fernandez je kazao: “Neću biti fleksibilan po ovom pitanju, svatko tko mora biti u karanteni će ili poštivati zakon ili će u suprotnom biti kazneno gonjen.”


Prema argentinskom kaznenom zakonu, kazna zatvora u trajanju do petnaest godina, može se primijeniti na bilo kojeg pojedinca koji propagira opasnu i/ili zaraznu bolest. Ako ga proglase krivim u manjem opsegu, mogao bi se suočiti s ili velikom novčanom kaznom ili zatvorskom od šest mjeseci do dvije godine.