Nemaju milosti

Komisija pokreće postupak protiv Velike Britanije jer nije imenovala kandidata za povjerenika

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



BRUXELLES Europska komisija je poslala u četvrtak Velikoj Britaniji službeno pismo upozorenja čime je pokrenula postupak protiv nje zbog kršenja prava EU-a jer nije predložila kandidata za povjerenika Komisije.


“Vlasti Ujedinjene Kraljevine imaju rok najkasnije do petka 22. studenoga do kada trebaju iznijeti svoje stajalište. Tako kratki rok je opravdan činjenicom da nova Komisija treba čim prije preuzeti dužnost”, kaže se u priopćenju Komisije.


Prema pravilima EU-a, svaka zemlja članica ima pravo i obvezu imati povjerenika u Europskoj komisiji. S obzirom da je Velikoj Britaniji produljen ostanak u EU-u do 31. siječnja sljedeće godine, ona bi također trebala imati povjerenika.




Stoga je Ursula von der Leyen tražila od Londona da pošalje prijedlog kandidata za povjerenika koji bi mogao proći saslušanje u Europskom parlamentu prije glasovanja na plenarnoj sjednici 27. studenoga.


Međutim, u srijedu navečer iz Londona je stiglo pismo u kojem se kaže da neće predlagati kandidata jer to nije u skladu s ustaljenom praksom da se u predizborno vrijeme imenuju kandidati za međunarodne položaje, uključujući i institucije EU-a. Prijevremeni izbori u Velikoj Britaniji će se održati 12. prosinca, što dovodi u pitanje predviđeni kalendar da se nova Komisija izglasa krajem studenoga i 1. prosinca preuzme dužnost. 


Komisija ističe da se zemlja članica ne može pozvati na domaće zakonodavstvo kao opravdanje za nepoštivanje obveze iz europskog prava.


Ako London ne odgovori do 22. studenoga, Komisija će uputiti obrazloženo mišljenje, što je drugi korak u postupku povrede prava EU-a. Treći korak je tužba pred Sudom EU-a.