Pritisak ribara

Kome je ovo palo na pamet? Japan nakon 32 godine opet počinje s komercijalnim kitolovom

Hina

Ilustracija Reuters

Ilustracija Reuters

»Od srpnja 2019., nakon što 30 lipnja povlačenje stupi na snagu, Japan će obavljati komercijalni ribolov unutar japanskog teritorijalnog mora i svog isključivog gospodarskog pojasa, i prestat će loviti kitove u Antarktičkom oceanuke/Južnoj polutki«, rekao je Suga



Japanska vlada je u srijedu objavila da se povlači iz Međunarodne komisije za kitolov i najavila ponovni početak kitolova u japanskom teritorijalnom moru i gospodarskom pojasu.


Vlada je najavila da će u srpnju ponovno početi s komercijalnim kitolovom, a taj je potez bio očekivan, izvijestila je agencija Dpa.


Japan je na godišnjoj konferenciji Međunarodne komisije za kitolov (IWC) u rujnu u Brazilu predložio ukidanje 32 godine stare zabrane kitolova, no prijedlog je odbačen.




Tada je japanski doministar za ribarstvo Masaaki Tanial izjavio da Tokio mora razmotriti sve moguće opcije.


Japanska je vlada pod pritiskom svojih ribara koji traže ponovi početak komercijalnog ribolova.


IWC je 1986. dogovorio moratorij na komercijalni kitolov kako bi se zaštilia populacija kitova koja je bila rubu nestanka, no Japan, procjenjue se, bez obzira na to svake godine ubije 450 kitova, navodi Dpa.


Japanski komercijalni kitolov bit će ograničen na japansko teritorijalno more i isključivi gospodarski pojas, rekao je glavni tajnik japanske vlade Yoshihide Suga na konferenciji za medije nakon odluke vlade, izvijestila je agencija Reuters.


»Od srpnja 2019., nakon što 30 lipnja povlačenje stupi na snagu, Japan će obavljati komercijalni ribolov unutar japanskog teritorijalnog mora i svog isključivog gospodarskog pojasa, i prestat će loviti kitove u Antarktičkom oceanuke/Južnoj polutki«, rekao je Suga.


Odluka, neubičajena za Japan koji naglašava multilateralizam u svojoj diplomaciji, odmah je izazvala kritike.


Ministra vanjskih poslova Novog Zelanda Winston Peters pozdravio je odluku Japana da obustavi kitolov u Južnom polarnom oceanu ali je rekao da je razočaran odlukom o nastavku kitolova u japanskom isključivom gospodarskom pojasu.


»Kitolov je zastarjela i nepotrebna praksa«, rekao je Peters i izrazio nadu da će Tokio »preispitati svoje stajalište i obustaviti sav kitolov«.


Australija je zatražila od Tokija da se vrati u IWC, a ministrica zaštite okoliša Melissa Price je rekla da je australska vlada »krajnje razočarana« odlukom.


Međunarodna organizacija za zaštitu okoliša Greenpeace istaknula je da je japanska odluka u protivna stavu međunarodne zajednice, te da je posebice suprotna »potrebi očuvanja budućnosti naših oceana i tih veličanstvenih stvorenja«.