Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
23. listopada 2019.
Cenzura

Kineske vlasti u tajnosti održale suđenje odvjetniku i aktivistu

Kineske vlasti u tajnosti održale suđenje odvjetniku i aktivistu
Kineske vlasti u tajnosti održale suđenje odvjetniku i aktivistu
Autor:
Objavljeno: 28. prosinac 2018. u 7:44 2018-12-28T07:44:42+01:00

Nakon gotovo tri godine od nestanka odvjetnika za ljudska prava Wanga Wuanzhanga, kineske su vlasti održale suđenje u tajnosti.

9. srpnja 2015. odvjetnik Wang Quanzhang je uhićen između stotina odvjetnika za ljudska prava i aktivista. Kineska policija ga je optužila za ometanje različitih suđenja i zavjere za smijenjivanje vladajuće Komunističke partije. Dok su ostali prosvjednici ubrzo pušteni s upozorenjima,  uz jamčevinu nakon što su morali snimiti uvježbana priznanja na televiziji ili osuđeni, gospodin Wang je ostao zadržan u tajnosti.

„Čitav je ovaj proces ilegalan. Kako mogu očekivati otvoreno i pravedno suđenje?“ – izjavila je ogorčena žena gospodina Wanga, Li Wenzu, u telefonskom razgovoru, prenosi New York Times. „Zahtjevam da mog muža proglase nevinim, jer on to i jest“, dodaje Li.

Policija i čuvari su onemogućili gospođu Li u nastojanju da napusti svoj apartman u Pekingu kako bi prisustvovala suđenju u gradu Tianjin. Tijekom držanja gospodina Wanga, vlasti su odbile uzastopne pokušaje njegove žene i odvjetnika da ga posjete i uvjere se u njegovo zdravlje i status.

New York Times izvještava da je mobitel Liu Weiguoa, odvjetnika gospodina Wanga, jučer tijekom suđenja bio ugašen i za sada se ne zna što se dogodilo iza zatvorenih vrata sudnice. Na stranicama suda u Tianjinu stoji da će presuda biti obavljena kasnijeg datuma, kao i da „su državne tajne bile uključene, stoga je sud zakonski odlučio da suđenje bude u tajnosti“.

Odvjetnik Terence Halliday, koji inače radi kao odvjetnik u Chicagu, a specijalizirao se za kineske odvjetnike obrane, kaže da će ovo suđenje biti pažljivo cenzurirano i kontrolirano. „Kroz nestanak odvjetnika Wanga, kineske vlasti šalju zastrašujuću poruku odvjetnicima i aktivistima da budu tihi ili će ih zadesiti ista sudbina“, prenosi New York Times.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.