Teška politička kriza

Kina upozorila prosvjednike u Hong Kongu da se ‘ne igraju s vatrom’: ‘Obit će vam se o glavu’

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



PEKING Kina je izdala snažno upozorenje prosvjednicima u Hong Kongu kazavši kako će im se njihovi pokušaji “igranja s vatrom obiti o glavu”.


Glasnogovornik kineskog ureda za Hong Kong rekao je prosvjednicima da “ne podcjenjuju čvrste odluke centralne vlade”.


Antikineske snage su zaslužne za nasilje u gradu, dodao je.




Narodno-oslobodilačka armija Kine snažna je sila i zaštitit će svaki dio svog teritorija, istaknuo je glasnogovornik upitan o mogućem slanju kineskih vojnih snaga na prosvjede u Hong Kong.


U tom megapolisu na jugu Kine koji proživljava svoju najtežu političku krizu već osam uzastopnih vikenda održavaju se masovni prosvjedi koji prerastaju u sukobe između malih radikalnih skupina i snaga reda.


Čelnica Hong Konga Carrie Lam u ponedjeljak je upozorila da je grad “na rubu vrlo opasne situacije”.


U svom prvom medijskom pojavljivanju u dva tjedna, optužila je aktiviste da iskorištavaju zakon o izručenju kako bi prikrili svoje stvarne ciljeve.


Nakon više od dva mjeseca njihova održavanja, ne postoje naznake o smanjenju ili prekidu prosvjeda koji su počeli zbog kontroverznog zakona o izručenju.


Prosvjedi u toj bivšoj britanskoj koloniji počeeli su 9. lipnja zbog nezadovoljstva zakonom koji je trebao omogućiti izručenje osumnjičenika Kini. Stanovnici Hong Konga smatraju kako bi to potkopalo pravosudnu neovisnost te pokrajine i izložilo ljude opasnostima političkih optužnica.


Od zakona se u međuvremenu nominalno odustalo, no prosvjednici traže njegovo potpuno povlačenje i ostavku upraviteljice Hong Konga Carrie Lam. Njihovi zahtjevi su se proširili i na zadržavanje demokratskih stečevina i sloboda poput slobode govora i neovisnosti sudstva.


Ti su prosvjedi do danas najveći izazov za kineskog predsjednika Xija Jinpinga otkako je preuzeo dužnost 2012. godine, a odvijaju se u vrijeme kada je Kina u sve ozbiljnijem trgovinskom ratu s SAD-om te se susreće sa slabljenjem gospodarstva u politički osjetljivom trenutku.