Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Potkopavanje dolara

Kina se sprema plaćati naftu u juanima. A to bi bila zaista velika stvar

Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Autor:
Objavljeno: 30. ožujak 2018. u 8:46 2018-03-30T08:46:30+02:00

Pilot-program plaćanja u juanima mogao bi biti pokrenut već u drugoj polovini godine, kazala su dva izvora

Kina poduzima prve korake prema plaćanju uvezene sirove nafte u juanima umjesto u dolarima, kazala su za Reuters tri upućena izvora, u sklopu nastojanja Pekinga da etablira svoju valutu na međunarodnoj sceni.

Prebacivanje plaćanja čak i djelića globalne trgovine naftom u juane bilo bi velika stvar. Nafta spada među sirovine kojima se najviše trguje u svijetu, uz godišnju vrijednost trgovine od oko 14.000 milijardi dolara, što otprilike odgovara vrijednosti prošlogodišnjeg kineskog BDP-a.

Pilot-program plaćanja u juanima mogao bi biti pokrenut već u drugoj polovini godine, kazala su dva izvora.

Regulatori su neslužbeno zatražili od desetak financijskih tvrtki da pripreme utvrđivanje cijena uvezene nafte u juanima, kazala su tri izvora u nekoliko financijskih tvrtki.
»Budući da je najveći kupac nafte, sasvim je prirodno što Kina priželjkuje plaćanje računa u juanima. To će također poboljšati likvidnost juana na globalnom tržištu«, kazao je jedan od izvora koje su kineske vlasti brifirale o planovima.

Kina je drugi potrošač nafte u svijetu a 2017. godine pretekla je Sjedinjene Države i postala vodeći uvoznik. Njezina je potražnja ključna za kretanje cijena nafte na globalnim tržištima.

Prema planu o kojem se trenutno raspravlja, Peking bi za početak juanima mogao plaćati naftu uvezenu iz Rusije i Angole, kazao je jedan od izvora, iako nije raspolagao detaljima priprema.

Poput Kine, i Rusija i Angola žele potkopati dominantnu ulogu dolara u svijetu. Te su dvije zemlje – uz Saudijsku Arabiju – glavni kineski dobavljači nafte.

Kinesko plaćanje nafte u juanima predstavljalo bi veliki korak prema korištenju domaće valute u inozemnim plaćanjima nakon višegodišnjih pokušaja koji nisu donijeli značajnije rezultate.

Bude li plan uspješno proveden u djelo, drugi bi sektori mogli početi plaćati juanima proizvode poput metala i ruda.

Sva tri izvora koji su razgovarali s Reutersom pod uvjetom da ostanu anonimni kazali su da je plan o plaćanju u juanima tek u povojima. Čelnici u pojedinim kineskim državnim naftnim kompanijama kazali su da nisu čuli za njega.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.