70. godišnjica

Kina se priprema za proslavu: Zabranili dronove, golubove i leteće zmajeve

P. N.

FOTO/Trg Tiananmen/NeedPix

FOTO/Trg Tiananmen/NeedPix

Peking je na oprezu dok se priprema za veliki dan, a velike su crvene zastave obješene po zgradama kroz grad.



Ususret 70. godišnjici Narodne Republike Kine koja će se održati ovog utorka, pripreme su u punom jeku. Peking je izdao zabranu na leteće zmajeve, dronove i golubove u zatočeništvu iznad državne prijestolnice, u vrijeme kada se država priprema za jednu od najvećih vojnih parada u povijesti, prenosi MSN.


Vođa države Xi Jinping, nadgledat će masovnu paradu oružanih snaga dok paradiraju kroz Peking. Kao dio slavlja koji označava i sedamdeset godina vladavine komunističke partije, Xi će se obratiti više od stotinu tisuća ljudi u nečemu što državni mediji zovu “masovna raskoš”.


Peking je na oprezu dok se priprema za veliki dan, a velike su crvene zastave obješene po zgradama kroz grad. Državni “veliki vatrozid” (sustav cenzure na mreži) također je pojačan dok nastavlja sve više kontrolirati pristup internetu.




Polovicom rujna, kineska agencija za vijesti, Xinhua News, objavila je da je Trg Tiananmen zatvoren za posjetitelje nekoliko tjedana uoči velikog rođendana. Trg inače ima veliku simboliku za državu, jer je upravo s tog mjesta Mao Zedong najavio osnivanje Narodne Republike Kine prije sedamdeset godina. Trg je postao poznat i po masovnim prosvjedima koji su završili nasilno prije trideset godina.


MSN prenosi i da su neke ceste te stanice podzemne zatvorene, kao i pristup zgradama koje se nalaze na ruti prolaska parade.