Epidemija potiče promjene

Kina regulira konzumaciju mesa divljih i egzotičnih životinja; u Shenzhenu zabranjeno jesti mačke i pse

P. N.

Reuters

Reuters

Novom regulacijom gradska vlast u Shenzhenu zabranjuje konzumiranje mesa pasa i mačaka, a isključuje s jelovnika građana i meso zmija, kornjača, žaba i insekata 



Još nije jasno s koje je životinje koronavirus prešao na čovjeka, niti da li se taj prijenos stvarno dogodio na tržnici u kineskom Wuhanu. No u Kini je u zadnje vrijeme raširen narodni prezir prema onima koji konzumiraju meso egzotičnih životinja, jer se vjeruje da bi one mogle biti zaražene zlokobnim virusom. Stoga su kineske vlasti odlučile provesti čistku štandova i stolova u toj zemlji, piše talijanski list La Repubblica. 


Uslijed širenja koronavirusa, prošli tjedan kineski parlament objavio je odluku o zabrani trgovine divljim i egozotičnim životinjama, a ta bi odluka trebala biti pretočena u zakon tijekom narednih mjeseci.  


U iščekivanju takvog zakona, vlasti u Shenzhenu, gradu na krajnjem jugu zemlje koji je tehnološko središte Kine, odlučile su ići korak naprijed. Novom regulativom gradska vlast zabranjuje  konzumiranje mesa pasa i mačaka, a isključuje s jelovnika građana i meso zmija, kornjača, žaba i insekata.  




Jug Kine poznat je kao područje sveždera. Grad Yulin u Guanxiju domaćin je vrlo kritiziranog festivala pasjeg mesa. Procjenjuje se da se u Kini pojede od 10 do 20 milijuna pasa godišnje, piše La Repubblica. 


U bogatom području Guangdong, gdje se nalazi Shenzhen, česte su bizarne prehrambene navike pa je značajna činjenica da prvi potez dolazi upravo iz tog područja. 


Nova regulativa, koja je upravo u javnoj raspravi, ne govori o zdravstvenim razlozima zabrane već o onim kulturalnim, sugerirajući da je ‘u razvijenim zemljama uobičajena zabrana konzumiranja divljih životinja te da je riječ o univerzalnoj potrebi moderne civilizacije’. 


To potvrđuje i činjenica da se zabrana odnosi i na pse i mačke, koji nisu nositelji bolesti kao što je koronavirus. 


Zapravo su vlasti formirale ‘bijeli’ popis proteina čija e konzumacija dozvoljena, a na njemu su meso svinje, kokoši, kunića, ribe, mekušaca, janjca, magarca, patke, guske i goluba. 


Sve ostalo je na ‘crnoj’ listi, koja uključuje i meso životinja koje mnogi Kinezi smatraju delicijama, kao što su zmija ili žaba.


Oni koji se usude konzumirati zabranjene vrste mesa predviđene su globe od 250 do 3000 eura, dok restorani koji ih budu servirali mogu biti kažnjeni globom od 6500 eura, piše La Repubblica.