Potvrđen susret

Kina i SAD ovaj u ponedjeljak možda ipak dogovore kraj trgovinskog rata. Hoće li Peking popustiti ključnim Trumpovim zahtjevima?

Hina

Reuters

Reuters

Zadnji ekonomski pokazatelji sugeriraju značajno usporavanje rasta u dvjema najvećim svjetskim gospodarstvima krajem prošle godine



Kina i SAD održat će 7. i 8. siječnja u Pekingu pregovore u nastojanju da završe trgovinski rat koji izaziva sve veće probleme dvama ekonomijama i svjetskim financijskim tržištima.


Dvije države provele su u trgovinskom ratu većinu protekle godine, ometajući protok robe vrijedne stotine milijardi dolara i potičući strahove od globalnog gospodarskog usporavanja.


Radna skupina pod vodstvom zamjenika američkog trgovinskog predstavnika Jeffreya Gerrisha doći će u Kinu kako bi vodila »pozitivne i konstruktivne razgovore« s kineskim kolegama, navodi se u priopćenju kineskog Ministarstva trgovine na njegovoj internetskoj stranici.




Ministarstvo je priopćilo kako su dvije strane potvrdile datume u telefonskom razgovoru, ali nije navelo druge pojedinosti.


Na summitu u Argentini krajem prošle godine američki predsjednik Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping složili su se o »prekidu vatre«, odlučivši odustati od uvođenja dodatnih carina na 90 dana počevši od 1. prosinca, kako bi u tom razdoblju pokušali postići dogovor.


Sada se Kina i SAD suočavaju s ožujskim rokom za dovršetak pregovora o završetku štetnog trgovinskog rata, inače bi Washington mogao nastaviti s povećanjem američkih carina na kinesku robu, a Peking s mjerama odmazde.


Trump je izjavio da razgovori o sporazumu dobro napreduju, ali nije jasno hoće li Peking popustiti ključnim zahtjevima SAD-a u vezi trgovinskih neravnoteža, pristupa tržištu i navodnih kineskih zlouporaba intelektualnog vlasništva.


Zadnji ekonomski pokazatelji sugeriraju značajno usporavanje rasta u dvjema najvećim svjetskim gospodarstvima krajem prošle godine.


Proizvodna aktivnost u SAD-u u prosincu je usporila najviše u proteklom desetljeću, dok su kineski podaci u ponedjeljak pokazali da se njihova proizvodnja smanjila prvi put u zadnje dvije godine.