Policijski dužnosnik

Katalonija demantira izjavu španjolskog ministra: Džihadistička ćelija nije uništena

Hina

Reuters

Reuters

Španjolski ministar Juan Ignacio Zoido je, nakon sastanka na kojem je odlučeno da uzbuna od mogućih terorističkih napada ostaje na razini 4 od mogućih 5, izjavio kako je džihadistička ćelija »potpuno uništeno«. Istaknuo je kako ne postoji opasnost od novog iznenadnog napada



Dužnosnik unutarnjih poslova Katalonije rekao je u subotu kako džihadistička ćelija odgovorna za napade u Barceloni i Cambrilsu još uvijek nije uništena, čime je demantirao španjolskog ministra unutarnjih poslova koji je samo nekoliko trenutaka ranije rekao da je ćelija »potpuno uništena«.


»Ne želim kontrirati ministru Zoidu, to mi nikako nije namjera, no ovu istragu vodi katalonska policija«, izjavio je Joaquim Forn pred novinarima u Barceloni. »Ono što se dogodilo u Cambrilsu je potvrda da je zadan snažan udarac ćeliji no u ovome trenutku ne može se reći da je ćelija potpuno uništena«.


Španjolski ministar Juan Ignacio Zoido je, nakon sastanka na kojem je odlučeno da uzbuna od mogućih terorističkih napada ostaje na razini 4 od mogućih 5, izjavio kako je džihadistička ćelija »potpuno uništeno«. Istaknuo je kako ne postoji opasnost od novog iznenadnog napada i da zato ostaje prijašnja razina »velikog rizika od terorizma« uvedena 2015. godine poslije napada u Parizu. Ta će razina ostati na snazi ali biti pojačana dodatnim policijskim kontrolama na mjestima većih okupljanja ljudi. Maksimalna razina uključuje izlazak vojske na ulicu što se nikada nije dogodilo u Španjolskoj.




Forn je u Barceloni pak istaknuo da ćelija nije potpuno razbijena sve dok se ne otkrije gdje se nalaze svi njeni osumnjičeni članovi. Policija smatra da je ćelija bila sastavljena od 12 članova. Petorica su ubijena u primorskom gradu Cambrils, četvorica su uhićena u gradićima Ripoll i Alcanar a dvije osobe su poginule u eksploziji u kući u Alcanaru u noći sa srijede na četvrtak. U skladu s pretpostavkom od 12 pripadnika, ostaje jedan na slobodi. Policija traga za njim. Mediji tvrde da je riječ o 22-godišnjem Marokancu Yonesu Abouyaaqoubi, stanovniku Ripolla gdje su već uhićene tri osobe. On bi mogao biti vozač kombija koji je u centru Barcelone pregazio i ubio 13 prolaznika.