Problemi s povratnicima

Kardinal Turkson: Sveta Stolica će analizirati stanje u BiH

Hina

Kardinal Peter Turkson, Foto: REUTERS

Kardinal Peter Turkson, Foto: REUTERS

Tijekom boravka na području koje je u sastavu entiteta Republike Srpske kardinal Turkson posjetio je nekoliko župa u kojima je danas ostao tek mali broj vjernika, obećavši da će se posvetiti veća pozornost njihovu položaju kao i pokušaju poticanja povratka što većeg broja prognanika njihovim domovima



Kardinal Peter Turkson, prefekt vatikanskog Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja pozvao je u ponedjeljak u Banjoj Luci na veću solidarnost s brojnim prognanima iz domova u Bosni i Hercegovini a najavio je i kako će stanje u toj zemlji a posebice u dijelovima Republike Srpske iz kojih je prognan veliki broj katolika biti predmetom posebnog razmatranja Svete Stolice.


Kardinal Turkson boravio je u četvorodnevnom posjetu BiH gdje mu je domaćin bio banjalučki biskup Franjo Komarica, ujedno predsjednik komisije »Justitia et pax« Biskupske konferencije BiH.


»Svi smo dijelovi jedne univerzalne crkve, povezani jedni s drugima, uprkos daljinama, različitim kulturama i svemu što nas razdvaja«, kazao je kardinal Turkson novinarima u Banjoj Luci.




Katolička tiskovna agencija BK BiH (KTA) prenijela je kako je on dan ranije tijekom posjeta Derventskom dekanatu najvio da će stanje koje mu je predstavljeno sigurno biti temom rasprava unutar Dikasterija po njegovu povratku u Vatikan uključujuči prijedloge kojima bi se omogućio održivi povratak i uvjeti za život.


Kazao je to istaknuvši kako Sveta Stolica drži do stanja katoličke crkve u BiH pomenuvši mogućnost osnivanja posebne zaklade poput onih u Latinskoj Americi i na Bliskom Istoku koja bi bolje analizirala stanje u BiH te ponudila svoju konkretnu pomoć.


Biskup Komarica kardinalu je pak prenio konstataciju kako se povratak prognanih u Bosansku Posavinu i Republiku Srpsku uopće nije dogodio a o tome najbolje svjedoči stanje na području Derventskog dekanata.