Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
8. prosinca 2019.
Haaški osuđenik

Karadžić i dalje niječe genocid u Srebrenici, a krivnju za sve prebacuje na odmetnike

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 15. prosinac 2016. u 20:59 2016-12-15T20:59:00+01:00

Haaški osuđenik za ratne zločine Radovan Karadžić i dalje niječe sudski utvrđenu činjenicu kako je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima a krivnju za sve što se tamo dogodilo prebacio je na nekoliko osoba koje su u tajnosti pripremile i provele masovne zločine, objavila je u četvrtak Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) za koju je Karadžić dao pisani intervju iz zatvora.

Karadžić koji je prvostupanjskom presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osuđen na 40 godina zatvora u tom je intervjuu ocijenio kako se u Srebrenici dogodio »užasan zločin« no naglasio je kako je on počinjen isključivo nad ratnim zarobljenicima a ne nad civilima, dodajući kako se sve zbilo 80 kilometara od same Srebrenice.

Usprotivio se »tezama o bilo kakvom genocidu u Srebrenici« iako je ta kvalifikacija sastavni dio presude koja mu je izrečena.
Svoju tvrdnju pojasnio je zaključkom kako masovna smaknuća u Srebrenici nije počinila ni država niti redovite vojne postrojbe nego »nekoliko odmetnutih osoba koje su sve držale u tajnosti«.

»Ne može biti nikakvog opravdanja toga što se dogodilo, ali sve treba rasvijetliti i razumjeti. To je nešto što su samo naši ondašnji neprijatelji mogli poželjeti da se dogodi. Nijedan normalan Srbin ne bi želio da se nešto takvo počini u ime srpske strane, i svakako to nije učinjeno od strane normalne pameti«, napisao je Karadžić iz zatvorske ćelije u Den Haagu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.